Wim Van der Borght van Danieli Il Divino met een glas wijn. Foto: Jan Van der Perre Wim Van der Borght van Danieli Il Divino met een glas wijn. Foto: Jan Van der Perre

Negen Antwerpse zaken worden gecomplimenteerd voor hun wijnkaart door Wine Spectator

Het internationaal toonaangevende Amerikaanse wijnmagazine Wine Spectator heeft negen Antwerpse restaurants opgenomen in zijn jaarlijkse selectie. Daarmee wordt de uitmuntende wijnkaart die ze er hebben in de bloemetjes gezet.

De gids prijst meer dan 3.500 restaurants voor het exquise wijnaanbod. De geselecteerde zaken komen voornamelijk uit de Verenigde Staten, maar ook in een 75-tal andere landen ging de gids op zoek naar de meest indrukwekkende of interessante wijnadresjes. Ook Antwerpen heeft in de editie 2023 verschillende vermeldingen, negen meerbepaald. De website vermeldt ook telkens wat de sterktes zijn van de wijnkaart per zaak.

Jardin Public en Maven krijgen een Award of Excellence. Voor Wijnbistro Gooddaard, Marcel, Au Vieux Port, Dôme, The Butcher’s Son, Park West en Danieli Il Divino is er zelfs een plaatsje in de categorie Best of Award of Excellence. In de hoogste categorie, Grand Award Winner, is er nog geen Antwerpse laureaat.

Nog niet zo bekend

Er wordt wel eens gezegd dat de vermeldingen van Wine Spectator voor de wijn betekenen wat de Michelingids voor restaurants betekent. Maar voelen ze dan effectief dat een bepaald (internationaal) cliënteel op die Amerikaanse gids afgaat? “Wine Spectator is in ons land nog niet zo bekend als in de VS, maar daar komt stilaan wel verandering in. Al helpt het wel om Antwerpen op de kaart te zetten als wijnbestemming”, klinkt het bij Danieli Il Divino, het Italiaanse restaurant naast het Park Den Brandt in Wilrijk.

“De coronaperiode hebben we bij Danieli gebruikt om ons assortiment nog verder te verfijnen en uit te breiden. Zo’n erkenning als deze is voor ons het resultaat van het jarenlang investeren in wijn en het opbouwen van relaties met wijnhuizen, zodat we mee als eerste in de rij staan om zeldzame wijnen te mogen kopen”, zegt Wim Van der Borght, horeca-ondernemer van het overkoepelende Shrimp Tempura.

Een blik op de wijnkelder van Danieli Il Divino. Foto: Arthur Vermeylen
Een blik op de wijnkelder van Danieli Il Divino. Foto: Arthur Vermeylen

“De wijnkelder van Danieli Il Divino beschikt over meer dan 1.000 wijnen, waaronder veel zeldzame en exclusieve jaargangen. In totaal gaat het om 10.000 flessen van ongeveer 200 producenten. We verkopen ook een dertigtal wijnen per glas. We hebben indertijd de keuze gemaakt om enkel Italiaanse wijnen te serveren, gecombineerd met Franse champagnes, waarin we ook een aanbod hebben van wereldniveau. Ook zakelijk is wijn voor ons belangrijk, want een vijfde tot een kwart van de totale omzet halen we daaruit”, zegt collega-vennoot en wijnkenner Stefan Van den Bergh.