Tobias en Dieter Van Daele PVD Concept Tobias en Dieter Van Daele in hun magazijn. Foto: marc wouters

“Net zoals bier en chocolade”: Kapels familiebedrijf PVD Concept wil doorbreken met Belgische verlichting op Aziatische markt

Het Kapelse familiebedrijf PVD Concept pakt voor het eerst uit met zijn eigen binnen- en buitenverlichting op de grootste internationale verlichtingsbeurs Guangzhou International Lighting Exhibition van Azië in de Chinese stad Guangzhou.

De broers Tobias (30) en Dieter van Daele (34) geven de verlichtingszaak PVD Concept, het familiebedrijf dat vader Patrik van Daele (59) in 1986 begon, meer en meer internationale uitstraling vanuit hun nieuwe, moderne locatie in kmo-zone Vloeiende.

Patrik van Daele is altijd gefascineerd geweest door alles wat te maken heeft met verlichting en het is dan ook geen wonder dat hij afstudeerde in de elektromechanica. Wat begon met het assembleren van verlichting in zijn garage groeide uit tot internationale export en wereldwijde uitstraling.

Patrik van Daele richtte zich in eerste instantie vooral op de Benelux en Frankrijk. Zijn zonen zien het ruimer en gaan voor een meer internationale aanpak. “Tijdens de coronaperiode bekeken we hoe we de toekomst het best konden aanpakken. Toen besloten we om ons meer te richten op de internationale export en niet enkel op de buurlanden”, zegt Dieter van Daele.

Nog een echt Belgische product. Foto: marc wouters

Naar China

“De Chinese beurs trekt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers. De standhouders beschikken in totaal over een oppervlakte van liefst 260.000 m² en zijn thematisch onderverdeeld over 26 hallen. Voor ons is dit een nieuwe mijlpaal “, zegt Dieter van Daele.

“Belgische producten zoals bieren en chocolade zijn zéér geliefd op de Aziatische markt. Blijkbaar geldt dat ook voor Belgische verlichting”

Dieter Van Daele

“We zijn de voorbije jaren al eens prospectie gaan doen in Azië. Zo weten we dat Belgische producten zoals bieren en chocolade zéér geliefd zijn op de Aziatische markt. Blijkbaar geldt dat ook voor Belgische verlichting, want de laatste jaren krijgen we steeds meer vragen van architecten, projectontwikkelaars en lichtadviseurs uit Azië”, zegt Dieter Van Daele.

“Met onze aanwezigheid op Guangzhou International Lighting Exhibition en het uitnodigen van onze zakenrelaties willen we nog meer voet aan de grond krijgen op de Aziatische markt. Enkele weken geleden hebben we al onze materialen laten verschepen richting Guangzhou”, zegt broer Tobias. Zaterdag zijn ze zelf naar Guangzhou vertrokken.