Newtec runt fabriek van de toekomst

newtechjeDe bedrijven Newtec (Sint Niklaas), Continental (Mechelen), Dentsply Implants (Hasselt) en Provan (Genk) zijn de eerste fabrieken van de toekomst in ons land. Deze technologiebedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de wereldtop behoren op het vlak van productie. Ze kregen daarom de Factory of the Future Award van Agoria en Sirris.

Vier bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Onder hen Newtec, internationaal hightech specialist in design, ontwikkeling en productie van componenten en technologie voor satellietcommunicatie uit Sint Niklaas. Het bedrijf is zelfs betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe standaarden voor transmissie over satelliet. De laatste technologie die vorig jaar ontwikkeld werd, is een combinatie van de eigen technologie met die van één van zijn Amerikaanse concurrenten. Dankzij de technologie van deze onderneming kunnen maar liefst zo'n 2 miljard mensen tv kijken.

Elk toestel dat Newtec levert, is uniek. Software, hardware en functionaliteit worden aangepast aan de wensen van de klant. De productiesite in Erpe-Mere is er één op maat van deze high mix/low volume-markt. Newtec streeft er naar een continue innovatie, zowel in zijn producten als in zijn processen. De voorbije jaren werd onder meer geïnvesteerd in een doorgedreven digitalisering van de productie.

Newtec doorliep met verve het traject van Made Different en kreeg daarom de titel van Factory of the Future. De belangrijkste transformaties hierbij waren de uitrol van een digital factory, de introductie van end-to-end engineering en de omarming van een human-centered productieproces.

De doorgedreven digitalisering leverde enkele belangrijke voordelen op. Zo werd de doorlooptijd van het productieproces sterk verkort, waardoor de klantentevredenheid steeg. Het tweede voordeel is een verhoging van de kwaliteit van het productieproces en een derde de nauwere betrokkenheid van de medewerkers.

Dankzij de digitalisering kon de efficiëntie sterk worden verhoogd. Dat blijkt ook uit de resultaten van de 'First Pass Yield Test': maar liefst 95 procent van de producten zijn op het einde van het productieproces onmiddellijk functioneel oké. Gezien de complexiteit en volumes waarin Newtec handelt een uiterst competitief resultaat. Dit is het gevolg van een cultuur van continu verbeteren en van telkens streven naar een verbetering tegenover vorige producties. Een groot voordeel hiervan is dat zowel de kwaliteit als de kosten op een positieve manier beïnvloed worden.

Een ander belangrijk resultaat is de succesvolle invoering van een digital factory-concept in drie lagen, waardoor medewerkers, processen, leveranciers en klanten nauwer met elkaar in de waardeketen verbonden zijn. Cross-trained medewerkers in alle afdelingen, ten slotte, geven Newtec meer flexibiliteit en maken het mogelijk om de volledige operationele flow te optimaliseren.

De komende jaren verwacht Newtec een verdere groei, omdat satellietcommunicatie belangrijker wordt en omdat verdere innovatie nog meer mogelijkheden zal bieden voor datatransmissie. Het bedrijf wil uitgroeien tot de spil in een netwerk met partners en leveranciers. Een dergelijk ecosysteem is essentieel om als specialist verder te kunnen groeien. Het is ook belangrijk om die technologie aan te vullen met mogelijkheden, met capaciteiten van wat andere partners bij te brengen hebben, zowel in de eigen producten, als in het productieproces.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog 140 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria hebben de ambitie tegen 2018 minstens 50 productiebedrijven de award ‘Factory of the Future’ te kunnen overhandigen. Op langere termijn willen we 500 bedrijven bereiken.