David Chipperfield Foto's: EPA-EFE en David Chipperfield Architects

Nieuw Zuid strikt sterarchitect David Chipperfield voor residentie ‘Boomgaard’

ANTWERPEN-ZUID - Met David Chipperfield (69) gaat opnieuw een sterarchitect aan het werk op Nieuw Zuid. De Brit die dit jaar de Pritzker Prize ontving, ontwerpt de residentie ‘Boomgaard’, een gebouw van 7 verdiepingen rondom een boomgaard. Bouwheer Triple Living lanceert deze maand de verkoop van het project dat eind 2025 klaar moet zijn.

David Chipperfield is al de derde laureaat van de Pritzker Prize, zowat de Nobelprijs voor architectuur, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van Nieuw Zuid. De Japanner Shigeru Ban, winnaar van de prijs in 2014, tekende de Ban-toren, die nu in constructie is. De Zwitser Peter Zumthor, winnaar in 2009, gaat het grote poortgebouw tot de nieuwe wijk leveren. Daarnaast gingen nog andere vermaarde buitenlandse architecten als Stefano Boeri en Max Dudler er aan de slag.

LEES OOK. Zwitserse toparchitect plant meiboom op woonproject Scheldehof

Met ‘Boomgaard’ tekende David Chipperfield een eerder bescheiden residentie van 7 verdiepingen, met in totaal 54 appartementen. Op het binnenplein van het strakke gebouw komt een boomgaard met zestig fruitbomen, ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets die het groenplan voor de hele wijk bedacht. Toekomstige bewoners zullen in de toekomst dus letterlijk de vruchten kunnen plukken van de natuur rondom.

LEES OOK. Ontwerp van Pritzker Prize-winnaar op Nieuw Zuid krijgt vorm

Rond het gebouw komen wintertuinen, die een buffer vormen tegen wind, regen, koude en hitte. ‘Boomgaard’ is bovendien ondiep ontworpen zodat er overal zo veel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt en er maximaal gebruikgemaakt kan worden van ventilatie.

 

Boomgaard op nieuw zuid
Impressie van ‘Boomgaard’ op Nieuw Zuid. Foto: David Chipperfield Architects

Duurzaamheidscharter

Duurzaamheid en zorg voor het milieu zijn essentieel voor David Chipperfield. In 2019 ondertekende hij samen met zestien andere toonaangevende Britse architectenbureaus een duurzaamheidscharter, waarin hij zich engageert om met zijn ontwerpen een positieve impact te creëren op de wereld. Chipperfield gebruikt daarom zo veel mogelijk natuurlijke materialen en prefereert eenvoudige rechtlijnige vormen omdat die vlotter toelaten het gebouw in de toekomst te herbestemmen indien nodig.

De bekendste realisaties van David Chipperfield zijn het Neues Museum in Berlijn, het BBC-gebouw in Glasgow en de America’s Cup Building in Valencia. In Antwerpen is de Westkaai Toren 3 op het Eilandje van zijn hand.