Foto: Patrick De Roo

Nieuwe coworkingspace Howdy met oog voor ecologie: “Een duurzaam interieur hoeft niet moeilijk en duur te zijn”

BERCHEM - Sarah Schrauwen (34) en Mathieu Vancamp (36) vestigen met Howdy een sustainable en low waste coworkingspace op een boogscheut van het station van Berchem. “Als freelancers heb je soms nood aan een werkplek met wat sociaal contact. Bij Howdy steunen we elkaar, geven we elkaar feedback en eten we gezellig samen tijdens de middag.”

Sarah en Mathieu, partners en collega’s, zijn grafische ontwerpers. “Ons eerste project samen was het ontwerpen van alternatieve filmposters”, vertelt Sarah. “Dat is zo goed meegevallen dat we onze eenmanszaken hebben omgevormd tot een zaak, doublebill.design. Daarvoor zochten we een locatie en toen viel ons oog op dit pand. We focussen ons voornamelijk op boekontwerp waarbij we tekst en beeld samenbrengen.” In de etalage pronken verschillende kunstboeken vormgegeven door het koppel.

Dat nieuwe kantoor willen ze graag delen met andere zelfstandigen. “Vele freelancers kunnen niet thuiswerken en hebben nood aan wat sociaal contact”, zegt Sarah. “Hier bij Howdy kunnen we elkaar ondersteunen in het werkleven en vaak werken mensen ook beter met anderen in de buurt.” In de werkomgeving zijn er naast bureaus ook een keuken, een lounge-en meetingruimte. “We werken met vaste of flexibele plaatsen”, legt Mathieu uit. “Zo krijgen de vaste werkers een sleutel en kunnen ze heel de week binnen, terwijl de flexibele plekken voor een of meerdere dagen in de week worden gebruikt. Binnenkort plannen we een officiële openingsdag waar mensen het concept kunnen leren kennen.”

Ecologie

Sarah en Mathieu zetten zich sterk in voor ecologie en duurzaamheid. Dat is ook te merken aan het interieur. “We willen laten zien dat een duurzaam interieur heel toegankelijk is en ook niet altijd duur hoeft te zijn”, vertelt Sarah. “Zo werkten we voor de muren bijvoorbeeld met een leemfinish die bestaat uit natuurlijke materialen. De keuken is gemaakt uit gerecupereerd hout, de bureaustoelen en deuren zijn tweedehands. Ook voor onze boeken gaan we op zoek naar ecologische papiersoorten en houden we bij de lay-out rekening met hoe we zo duurzaam mogelijk te werk kunnen gaan.”