Nieuws Antwerpen Nieuwe lente voor Mortselse winkelstraten?

Nieuwe lente voor Mortselse winkelstraten?

Nieuwe lente voor Mortselse winkelstraten?

In de Statielei in Mortsel is het al enige jaren een komen en gaan van kleinhandelszaken en winkels. Vertrouwde namen verdwenen en in de plaats kwamen er winkels van grote ketens die op hun beurt weer dreigen te verdwijnen. Zie Blokker, dat heel recent aankondigde dat het een groot aantal winkels in België ging sluiten, waaronder die van Mortsel. Slecht management van de Blokker-directie, zeggen analisten: er is te weinig rekening gehouden met de opkomst van e-commerce en dat doet Blokker de das om.

Mar voor de échte kleine middenstanders zijn er tekenen dat het beter begint te gaan op de Statielei. ‘Het gaat weer de goeie kant op’ zegt Marc Lemmens, met zijn vrouw de zaakvoerder van ‘In de Pik’  die één van de oudste en meest vertrouwde handelszaken is in de Statielei. ‘Mijn zakencijfer voor de eerste maanden van dit jaar is er met 10% op vooruitgegaan in vergelijking met vorig jaar. En je merkt het ook aan de auto’s in de ondergrondse parking onder het gemeenteplein”. Marc Drexeler, van optiek Drexeler en voorzitter van UNIZO-Mortsel, beaamt dit. ‘Er zijn heel wat nieuwe zaken bijgekomen in Mortsel’, zegt hij. En vooral ook echte kleinhandelszaken. De winkelketens zijn er natuurlijk ook nog, maar niet uitsluitend’.

De algemeen aantrekkende economische groei zal hier wel een rol in spelen. Maar specifiek voor Mortsel speelt wellicht de starterspremie van 5000 € mee die een beginnende handelaar meekrijgt van het gemeentebestuur. Eén van die nieuwe zaken is ‘Mélange Thee’, een speciaalzaak van, u raadt het, thee. Zaakvoerdster Melanie Bosschaert vestigde zich hier eind vorig jaar. De zaak biedt niet minder dan 150 verschillende soorten thee aan.

Cruciaal zijn de eerste drie jaar voor een startende onderneming. Het is in die periode dat de omzet moet worden gerealiseerd, zegt Drexeler. Speelt het imago van Mortsel als mobiliteitsknelpunt de middenstand van de stad nog altijd parten? Marc Drexeler wil daar liever niet te veel over horen. ‘Dat is een cliché aan het worden. De toestand is erg verbeterd, en met mobiliteitproblemen heeft heel Vlaanderen te kampen. Over de files waar je instaat als je naar Wijnegem Shopping Center wil hoor weinig mensen klagen’ zegt Marc Drexeler.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.