Nieuws Antwerpen Nieuwe Poolse luchthaven faciliteert duaal gebruik

Nieuwe Poolse luchthaven faciliteert duaal gebruik

Nieuwe Poolse luchthaven faciliteert duaal gebruik

De komende jaren bouwt Centralny Port Komunikacyjny (CPK) aan de nieuwe multimodale mobiliteitshub Solidarity Airport nabij de Poolse hoofdstad Warschau. CPK bestaat uit een nieuwe luchthaven en een treinsporennet doorheen heel het land. Solidarity Airport zal duaal gebruik faciliteren: het is voornamelijk een burgerluchthaven, maar zal ook militair door de NAVO gebruikt kunnen worden.

Met de huidige oorlog in Oekraïne is een goed uitgeruste militaire luchthaven in Midden- en Oost-Europa geen overbodige luxe. Daarom kan de burgerluchthaven Solidarity Airport ook dienen als militaire logistieke hub voor de verdediging van Europa.

NAVO kan op elk moment gebruikmaken van infrastructuur

“De geplande CPK is wat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) nodig heeft voor militaire mobiliteit en waar de Europese Unie aan denkt als het over militaire logistiek gaat”, bevestigt Generaal Ben Hodges, voormalig commandant van de Amerikaanse grondtroepen in Europa.

Zo’n burgerluchthaven die ook door militairen gebruikt kan worden, is in militaire terminologie ‘duaal gebruik’. Zo kunnen troepen van de NAVO op elk moment gebruikmaken van de luchthaven. “We hebben diepgang in de transportinfrastructuur nodig. Het CPK-project zal een ongeëvenaarde capaciteit in Polen, en zelfs Oost-Europa, toevoegen voor de NAVO.”

Belangrijk voor verdediging van Polen

Het grote voordeel van de CPK is dat er ook een groot netwerk aan treinsporen gebouwd zal worden. Op die manier kunnen er vanuit heel Polen, en bij uitbreiding heel Europa, (militaire) uitrustingen en goederen aangevuld worden naar de luchthaven.

Plaatsvervangend minister van Infrastructuur Marcin Horała, de gevolmachtigde van de regering voor de CPK, bevestigt dat het megaproject eveneens belangrijk is voor de verdediging van het land. “Ondanks de natuur van de burgerlijke investering heeft de CPK ook een grote impact op het verdedigingsniveau van ons land. Natuurlijk zal het geen militaire basis zijn, maar wel een extreem belangrijk punt van de oostelijke flank van de NAVO, al is het maar om de militaire mobiliteit een serieuze boost te geven.”

CPK werkt al sinds 2019 samen met het leger om belangrijke parameters en data voor de CPK af te stemmen. “Het volledige project kan vergeleken worden met een menselijk hart en de bloedsomloop”, legt CPK CEO Mikołaj Wild uit. “Een efficiënte bloedsomloop stelt ons niet alleen in staat om effectief te functioneren in het dagelijks leven, maar kan ook cruciaal zijn voor om te overleven in crisissituaties. De Republiek Polen is door haar strategische ligging al voorbestemd om in tijden van vrede een van de belangrijkste Europese knooppunten en de toegangspoort van de EU tot het Oosten voor zowel mensen als goederen te worden.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.