Nieuws Antwerpen Nieuwe tegenslag voor Oosterweel

Nieuwe tegenslag voor Oosterweel

Nieuwe tegenslag voor Oosterweel

Het Oosterweel-project krijgt een nieuwe tegenslag te verwerken. Enkele adviezen van auditeurs van de Raad van State bevatten forse kritiek op de manier waarop het MER (milieueffectenrapport) van Oosterweel tot stand is gekomen. Als de Raad het advies van de auditeurs volgt dan wordt het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) vernietigd en komt er een nieuwe vertraging van ettelijke jaren voor het hele project.

De procedure bij de Raad van State werd ingezet door de actiegroep stRaten-generaal’ die op die manier de vernietiging van het GRUP wilde bekomen. Concreet zegt één van de adviezen dat een mogelijk alternatief voor het huidige Oosterweel-plan niet werd onderzocht. Het gaat om het zogenaamde meccano-traject, dat door stRaten-Generaal zelf op tafel werd gelegd maar dat uiteindelijk niet in aanmerking is genomen. De bouwheer van het Oosterweel-project, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, onderzoekt nu of ze de argumenten van de auditeurs kan weerleggen.

De actiegroepen die de zaak hebben aangekaart zijn gematigd positief over de adviezen van de auditeurs. “We krijgen op heel wat zaken gelijk”, zegt Manu Claeys van actiegroep stRatenGeneraal.  “Het advies stelt vast dat de onderzoekers van het milieueffectenrapport niet onafhankelijk zijn en dat ze ons alternatief niet gelijkwaardig hebben behandeld.”

Maar de actiegroepen hebben wellicht in hun eigen voet geschoten, menen sommigen. Bij uitstel van de hele zaak komt er ook geen overkapping van de ring, waar die actiegroepen wel voor gewonnen zijn.

De Vlaamse regering is intussen in actie geschoten om de argumenten van de auditeurs van de Raad van State te weerleggen. Alles is nog niet verloren voor het project want in zijn definitieve uitspraak hoeft de Raad van State niet noodzakelijk de adviezen van de auditeurs te volgen. Wordt dus zeker vervolgd.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.