Het Wijnvatje 4 Foto: kma

Nieuwe winkeI ‘Het Wijnvatje’ heeft zijn naam niet gestolen, klant kan zelf wijn uit vat tappen

ZOERSEL - Lizi De Rore (44) en Yves Sepot (50) houden allebei van een lekker wijntje. Lizi verkoopt bijvoorbeeld al sinds 2008 wijntjes voor het goede doel. Aan hun eigen huis op de Westmallebaan start het stel nu met Het Wijnvatje, een feelgoodwinkel waarin duurzaamheid een grote rol speelt en je wijnen uit het vat kunt tappen, proeven en kurken. Nadien breng je de lege fles weer binnen om die na een professionele spoeling weer te laten vullen. Lizi zal ook zelfgemaakte kaarsen van natuurlijke was verkopen. De winst van de lekkere huiscava blijft naar het goede doel gaan.

Lizi en Yves zijn allebei geboren en getogen in Zoersel en hebben samen vier kinderen. Yves heeft al twee grotere kinderen en Lizi een tweeling van 10. “Ik ben van ’t straat geraakt dankzij ene van ’t straat”, vertelt Lizi al grappend, want ze woonden als kinderen schuin tegenover elkaar. Maar door het leeftijdsverschil speelde Lizi vroeger vooral met de jongere broer van Yves, Christophe Sepot, die in Zoersel en Antwerpen bekend is als globetrotter en kapitein van zijn ecologische fluisterboot. Yves zat vroeger bij de brandweer in Zoersel en de jeugdvereniging.

“We houden allebei wel van de sfeer van wijnproeverijen. Je wil er altijd maar meer en meer over weten. Daarom zijn we samen een wijncursus bij Syntra zijn gaan volgen. Vorig jaar in oktober begonnen we van een wijnwinkeltje te dromen. We hebben onze garage helemaal omgebouwd, met veel warme houtaccenten. Vanaf volgende week kan je hier zo’n 110 verschillende soorten wijnen in flessen van alle formaten en geschenkartikelen komen kopen”, vertelt Lizi. “De natuurlijke kaarsen maak ik ook helemaal zelf.”

Thematische proefdag

Yves werkt in de petrochemie en Lizi in de farmaceutische sector. Vermits ze allebei voltijds werken, zal Het Wijnvatje alleen op woensdagavond, elke zaterdag om de veertien dagen en één zondag per maand, geopend zijn. Die zondag wordt dan meteen ook een thematische proefdag. Dat kan van een Spaanse wijnproeverij tot een ‘foute vrienden’-proeverij gaan. “Onze openingsuren zijn beperkt, maar tegelijk zijn wij heel bereikbaar. Als de klant een berichtje stuurt, openen we ’s avonds of in het weekend de deuren. We leveren ook uit huis.”

 

Heel leuk aan het concept van Het Wijnvatje – want die naam komt niet uit de lucht vallen – zijn de vier wijnvaten aan de muur waaruit getapt kan worden in eigen flessen. Zelfs het bottelen en kurken gebeurt ter plekke, een beetje zoals bij een verpakkingsvrije winkel. De lege flessen kan je als leeggoed terug binnenbrengen of na professionele spoeling hervullen aan het vat. Aan de fles hangt een kartonnen kaartje met de inhoud: een BonZoer (rood), een Côte d’aZoer (wit), een Zoer en Rose (rosé) of een Pour TouZoer (wit). Ook de druivensoorten staan op de kaartjes. “We kunnen vier vaten aansluiten en gaan wat wisselen”, zegt Yves. “Wie een feestje geeft, kan hier ook een koperen wijnvatje huren, waarin vijf flessen kunnen. De temperatuur in het vat blijft gedurende vijf uur constant.”

 

Die duurzaamheid vindt het koppel belangrijk. Vandaar ook de keuze om enkel Franse, Spaanse, Italiaanse en Belgische wijnen met een lage voetafdruk aan te bieden, van de duurdere flessen als er iets te vieren valt tot heel laagdrempelige toegankelijke wijnen. “

“Eigenlijk verkoop ik al sinds 2008 wijntjes ten voordele van een Bulgaars weeshuis. Er verblijven allemaal kinderen met een mentale of fysieke handicap die ons en onze kinderen intussen ook persoonlijk kennen. De winst van onze huiscava blijven we integraal naar dat goede doel schenken. Afhankelijk van hoe het nu loopt met Het Wijnvatje kunnen we er misschien nog een Zoersels goed doel bijnemen.”

Het openingsweekend van Het Wijnvatje, Westmallebaan 40 in Zoersel is 11, 12 en 13 november van 11 tot 19u. Iedereen is dan welkom voor een kennismaking en proeverij. Alle info op de Facebookpagina en Instagram.