Niko, Intervest en DEME ontvangen internationale duurzaamheidsaward

Niko, Intervest en DEME lieten zich drie jaar lang begeleiden door experts van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG’s) te integreren in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Nu mogen deze drie toonaangevende bedrijven uit de Antwerps-Wase regio zich officieel SDG-Pioneer noemen. Alex Mejia, directeur bij UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek, reisde speciaal naar ons land af om de onderscheiding uit te reiken.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen realiseren ondernemingen gespreid over een jaar minstens tien actiepunten die een positieve impact hebben op het werknemerswelzijn, hun ecologische voetafdruk of hun omgeving. Na drie jaar ontvangen ze als eerste internationale erkenning een Pioneer-certificaat. Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de Pioneer-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale poot van UNITAR. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een VN-erkenning ontvangen.

Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, benadrukt dat het om een intensief traject gaat waar deze bedrijven geheel vrijwillig zijn ingestapt. "Omdat ze er zich van bewust zijn dat die inspanningen op termijn ook hun productiviteit en concurrentiepositie versterken. En zeker naar de jongere generaties toe is dit een vorm van employer branding. Voor veel toekomstige werknemers is dit soort waarden belangrijk in de keuze van een werkgever."

Dirk D’haese, milieucoördinator bij Niko in Sint-Niklaas, kan dit beamen: "Mensen staan bij ons centraal. Het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent staan hoog op de agenda bij Niko. Dat hoeft niet te betekenen dat enkel geschoolde mensen aangetrokken worden. Niko riep daarvoor de Niko Academy in het leven, waar elke medewerker, vast of interim, een opleiding krijgt en ondergedompeld wordt in de  technologische innovaties van het bedrijf. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen helpt ons om in alle domeinen de lat voor onszelf telkens weer iets hoger te leggen."

"Wat voor ons in de eerste plaats telt is dat iedereen binnen Team Intervest zich bewust wordt van het toenemende belang van een duurzame bedrijfsvoering", aldus CEO Gunther Gielen van Intervest. "We waren daar voordien ook al mee bezig. Maar het Charter Duurzaam Ondernemen van Voka heeft Intervest geholpen om daar meer structuur en systematiek in te brengen. Dankzij dat traject hebben we ons nu ook gefocust op SDG’s die voor een bedrijf als Intervest minder voor de hand liggen."