Anthony Stoop en Julie Van Gool Anthony Stoop en Julie Van Gool zijn erg blij met de onderscheiding. Foto: Jan Van der Perre

Nog maar een dikke maand open en Komaf uit Wommelgem is nu al Ontdekking van het Jaar: “Er zijn nog heel veel doelen die we willen bereiken”

In recordtijd kon Komaf in Wommelgem de recensenten van Gault&Millau overtuigen. De zaak van Anthony Stoop en Julie Van Gool kon niet alleen een 15/20 in de wacht slepen, Komaf werd meteen ook de Ontdekking van het Jaar. De ervaring die de twee bij Likoké van Piet Huysentruyt opdeden, kwam ongetwijfeld van pas.

Anthony Stoop (32) en Julie Van Gool (26) openden Komaf nog maar een dikke maand geleden, op 13 oktober, in De Schranshoeve in Wommelgem. De gids spreekt van een subliem gerestaureerde Schranshoeve, met een buitengewone inrichting en een verfijnd keukenniveau.

“We kennen de chef al vanuit zijn werk in Frankrijk bij Likoké. Daarom werd hij ook extra van nabij gevolgd na de opening. We zijn hem zeer snel gaan bezoeken en toen hebben we gemerkt dat wat ze daar op korte tijd hebben neergezet echt subliem is. Je eet er pure gerechten met een twist en ook de inrichting, de sfeer en het uitzicht zitten heel goed. Bovendien was Wommelgem en omgeving voor ons nog een blinde vlek wat topgastronomie betreft. Die leemte heeft Komaf perfect ingevuld”, zegt hoofdinspecteur Frank Cops van Gault&Millau.

In de eerste weken serveerden ze onder andere coquille met brunoise van kalfstong en consommé van kalfsvlees en ook wilde eend met jus van madeira, hazelnootboter, kroket van eendenbilletjes, foie gras en herfsttruffel. “We zijn gigantisch blij met deze onderscheiding. We hebben hier vier jaar verbouwd, het was tijd dat we konden beginnen met koken. We hadden gehoopt op een succes, maar dit overtreft onze verwachtingen. Dit is de eerste stap, nu op naar het volgende. Er zijn nog heel veel doelen die we willen bereiken”, zegt Anthony, die van Sint-Niklaas afkomstig is.

Gewerkt bij Piet

Hij werkte al bij Zilte en The Jane en zij werkte eerder al bij Wout Bru. En de twee leerden mekaar kennen bij Likoké van Piet Huysentruyt in de Ardèche. “Daar hebben we enorm veel geleerd”, zegt Anthony. “Piets zoon Cyriel deed de zaal en wij waren verantwoordelijk voor de keuken. Ik was ook aandeelhouder en heb daar een zevental jaar mee de leiding genomen. Dan merk je dat het niet enkel over een perfecte cuisson gaat, maar ook over wat er allemaal fout kan gaan en welke problemen je moet oplossen. Die ervaring komt nu van pas.”

De inrichting van De Schranshoeve krijgt veel positieve commentaar. Foto: Patrick De Roo

“Hier in Wommelgem hebben we de lat ook meteen heel hoog gelegd. Als je wilt meespelen in deze wereld, moet je gewoon heel goed zijn. Na twee weken zat hier al een driesterrenchef aan tafel (de Nederlandse chef Jacob Jan Boerma, red.). En de recensenten waren er ook meteen. De druk ligt hoger in je eigen zaak, zeker omdat we hier een gigantisch domein mee moeten onderhouden. Maar we genieten er enorm van.”

Het koppel heeft ook twee jonge kindjes, een zoon van 4 en een dochter van 2. “Het gebeurt geregeld dat we pas rond 3u in ons bed liggen en dat we kort daarna gewekt worden door één van de kinderen (lacht). Ook aan hen willen we natuurlijk voldoende aandacht geven. We hebben alleszins de drive om door te gaan en keihard te werken.”

De rust op het domein spreekt de eerste klanten aan. Foto: Patrick De Roo