Nieuws Antwerpen Nog meer ruimte voor ondernemers onder spoorwegberm

Nog meer ruimte voor ondernemers onder spoorwegberm

© AG Vespa - Johnny Umans

Nog meer ruimte voor ondernemers onder spoorwegberm

De gerenoveerde centers onder de spoorwegberm aan de Engelselei in Borgerhout krijgen een vervolg. De tweede fase van dit project heeft de ambitie om nog eens 30 centers te renoveren en een nieuwe invulling te geven. De werken starten begin 2024, zodat de centers in de loop van 2025 in gebruik genomen kunnen worden. Eerder werden er al 19 ruimtes onder de spoorweg gerenoveerd en in gebruik genomen door een mix van lokale ondernemers.

De vakkundig gemetste spoorwegberm in Borgerhout dateert van 1899 en ligt op de grens tussen de Singel en de Antwerpse binnenstad. Eind 2018 huldigde de stad de eerste 13 gerenoveerde centers officieel in, in 2019 volgden nog 6 grotere centers met stalen uitbouwen. Al ruim 3 jaar huizen er lokale creatieve uitbaters met een diverse mix aan activiteiten in de 19 reeds gerenoveerde centers, waaronder een lab voor alcoholvrije dranken, een atelier voor houtsnijden, een microbrouwerij, een pottenbakkerij en een meubelstofferingszaak.

Na een positieve evaluatie van het huidige centerproject in Borgerhout bereidt AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten, de ontwikkeling van 30 extra centers voor.

Claude Marinower, schepen voor Economie: “We investeren 1 miljoen euro in het vervolg voor de centers. De eerste fase heeft aangetoond dat er veel vraag is naar betaalbare ruimtes voor creatieve ondernemers. Er is zelfs een wachtlijst met geïnteresseerden voor de huidige centers. Bovendien krijgt de buurt niet alleen een forse impuls op het vlak van bedrijvigheid, maar wint de hele wijk met een levendige stadswal.”

Met deze investering kan de tweede fase van het project van start gaan. Hiervoor werkt AG Vespa ook samen met Infrabel, dat instaat voor de spoorweginfrastructuur.

“Het dak van de spoorwegberm en dus van de centers moet eerst vernieuwd worden. Een werk dat bij Infrabel op de planning staat voor 2023. Dit moet de vochtinsijpeling tegengaan waarmee ook sommige van de gerenoveerde centers nog kampen. Daarnaast is het nabijgelegen spoorparkproject een mooie opportuniteit om de centers in de kijker te zetten. Het park, waarvan de eerste fase in 2024 opgeleverd wordt, sluit immers aan op de centers. Zo creëren we meer passage, wat op zijn beurt zal zorgen voor een levendig concept”, aldus Annick De Ridder, schepen voor Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Patrimonium en voorzitter van AG Vespa.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.