Nieuws Antwerpen Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership

Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership

Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership

Nokia Bell Labs, de wereldwijd bekende industriële research afdeling van Nokia, en de Belgische FashionTech-designer Jasna Rokegem maakten op 11 mei hun partnership bekend. Met de designer wensen de wetenschappers van Nokia Bell Labs de mogelijkheden van artistieke expressie en technische innovatie voor draagbare items uit te breiden .

Nokia Bell Labs kan terugblikken op een lange en opmerkelijke geschiedenis waarbij het kunstenaars ondersteunt voor het creëren en het produceren van nieuwe kunst door gebruik van eigen technologische expertise en innovatie. Het begon meer dan 50 jaar geleden met het baanbrekende project E.A.T. (Experiments in Art and Technology, experimenten in kunst en technologie) dat werd opgezet door twee ingenieurs van Bell Labs, Billy Klüver en Fred Waldhauer, en kunstenaars Robert Rauschenberg en Robert Whitman. Deze unieke samenwerking streefde naar het cultiveren van een zinvolle uitwisseling tussen werkgebieden en naar het bestuderen van de menselijke natuur aan het begin van het elektronische tijdperk.

De jonge en energieke Jasna Rokegem, die innovatieve mode combineert met spitstechnologie, richtte een tijdje geleden Jasna Rok op, de eerste FashionTech-designstudio van België. De studio verzoent geavanceerde technologieën met interactieve mode en doet dit ook door samen te werken met technologiepartners. De wetenschappers van Nokia Bell Labs adviseren haar in ‘slimme kleding’ die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.

Deze slimme kleding zal werken als een intelligente en modieuze extra huid die de drager ervan omhult met een intieme en uitgebreide perceptie van zichzelf (gezondheid, emoties, gedachten), de mensen, de dingen, de wereld en andere communicerende kledingstukken. Alle fysieke zintuigen zoals haptische en tactiele interfaces worden onderzocht om nieuwe manieren van communiceren te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld aanwezigheid-op-afstand door aanraking. De kleding vormt een symbiotische huid die wordt gebruikt als hoofdinterface met de cyber-fysieke wereld en zo een nieuwe soort zenuwcel toevoegt aan de menselijke ervaring.

Marcus Weldon, hoofd van Nokia Bell Labs: “Bij Nokia Bell Labs tasten we de fundamentele grenzen van het mogelijke af. We richten ons op de toekomst om de essentiële menselijke noden te kunnen begrijpen en om een nieuw bestaan voor de mens mogelijk te maken. Dit doen we onder meer door onderzoek naar opmerkelijke zintuiglijke dimensies, communicatievormen en emotionele reacties. Dankzij de samenwerking met Jasna Rok bouwen we aan de toekomst van geconnecteerde kleding die multidimensionale, sensorische ervaringen opwekt, doorgeeft en ontvangt en ons zo in staat stelt om de menselijke communicatie van morgen te bestuderen.”

Jasna Rokegem: “Dankzij Flanders DC (District of Creativity) ontdekte ik de visie van Nokia Bell Labs op ‘het maken van het digitale weefsel voor de automatisering van alles en het creëren van tijd’. Deze visie lag 100% in de lijn van mijn beeld wat betreft het verleggen van modegrenzen in onze digitale dimensie. Ik wil graag het nieuwste onderzoek en de visie van Nokia Bell Labs tot leven brengen in een modieuze interface.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.