Het jaarrapport is gebaseerd op 74.000 werknemers bij meer dan 6.200 privébedrijven in Antwerpen. Daaruit blijkt dat in 2022 werknemers gemiddeld zeven dagen afwezig waren op het werk door ziekte. Dat is meer dan een volledige dag erbij in vergelijking met 2021 en 2019.
Het rapport toont aan dat de Antwerpse bedrijven het afgelopen jaar de sterkste stijging (25%) noteerden in kort ziekteverzuim. In geen enkele andere Vlaamse provincie is de toename zo groot.
Alle sectoren
De tendens is voelbaar in alle sectoren en leeftijdscategorieën, bij arbeiders en bedienden en zowel in grote als kleine ondernemingen. Gelukkig is er ook goed nieuws: het ziekteverzuim in de provincie blijft het laagste van heel Vlaanderen. Toch is er volgens Acerta nood aan een duurzaam beleid rond ziekteverzuim voor bedrijven.
Crisis na crisis
“Sinds corona blijven mensen sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen”, verklaart Peter Van Ostaeyen, kantoordirecteur van Acerta Antwerpen. “Thuiswerk kan ervoor zorgen dat mensen met lichte symptomen toch aan de slag blijven, maar we zien dat thuiswerken het laatste jaar wat teruggevallen is.”
“Het is een feit dat we in 2022 de ene crisis na de andere hebben beleefd”, gaat hij verder. “Stressvolle tijden en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn van werknemers en dat zal ook zijn effect hebben op de ziektecijfers. Deze hoge ziektecijfers vragen alle aandacht van het bedrijfsleven.”
Het ziektebriefje
Sinds 28 november 2022 is het niet meer verplicht om een ziektebriefje in te dienen voor de eerste dag afwezigheid wegens ziekte of ongeval. “Of de vrijstelling een effect zal hebben op de cijfers, moeten volgende analyses uitwijzen”, zegt Van Ostaeyen. “Preventie van ziekteverzuim is de beste reflex voor bedrijven. Een goed beleid op maat van de organisatie helpt minstens om de impact zo beheersbaar mogelijk te houden.”