Nu al verdiende baas van Bel 20-bedrijf evenveel als gewone werknemer op een jaar tijd: “En toch is België een vrij gelijk land”
Nu al verdiende baas van Bel 20-bedrijf evenveel als gewone werknemer op een jaar tijd: “En toch is België een vrij gelijk land”
Vandaag zal de CEO van een Bel 20-bedrijf al evenveel hebben verdiend als een gewone werknemer op een heel jaar. Dat becijferde de Franstalige christelijke bediendebond CNE op basis van cijfers van de voorbije jaren. Maar professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) nuanceert. “België is een van de enige landen waar de loonongelijkheid afneemt.”
Het mediaanloon van een werknemer in ons land bedraagt volgens de meest recente cijfers 50.740 euro. De CEO van een Bel-20 bedrijf heeft amper 5,45 werkdagen nodig om aan dat bedrag te komen, aldus CNE. De vakbond roept 9 januari dan ook uit tot ‘CEO Jackpot Day’.
“Zowel vakbonden als werkgevers schermen graag met zo’n communicatie, maar het zou beter zijn als ze constructief met elkaar overleggen”, reageert Stijn Baert. “De vakbonden willen op die manier de loonongelijkheid aan de kaak stellen. Als je het brede plaatje bekijkt, is België net een vrij gelijk land en een van de enige landen waar de loonongelijkheid afneemt.”
Toch vindt Baert de boodschap van de vakbonden niet helemaal onterecht. “Wat een CEO verdient, is een kwestie van vraag en aanbod. Maar je kan je afvragen of al dat geld dan dé drijfveer is van iemand die zo’n topfunctie mag bekleden.”
Loonplafond?
CNE wijst ook op de evolutie van de reële lonen sinds 2014. Terwijl die voor de CEO van een Bel 20-bedrijf tussen 2014 en 2021 toenam met 34 procent, bedroeg die toename voor het mediaanloon ‘slechts’ 9 procent.
“Ik word daar als arbeidseconoom niet blij van. Zo’n verschil is een beetje absurd: werkgevers klagen voortdurend dat ze hun vacatures niet ingevuld krijgen, maar dit is natuurlijk niet motiverend om mensen richting de arbeidsmarkt te krijgen.”
“De overheid kan een bovengrens opleggen, maar dat lijkt mij geen goed idee”, benadrukt Baert. “Internationale concurrenten hebben dat niet, en dan zit je als klein land met een competitief nadeel. Het debat moet gaan over een fiscale hervorming, zodat mensen die werken meer overhouden. Het is jammer dat die akkoorden uitblijven.”
Veel gelezen in deze regio
Jonge ondernemer Bagseven Kadir (19) opent eigen winkel met maatpakken in Leopoldstraat
ANTWERPEN - Wie op zoek is naar een piekfijn hemd of uiterst elegant maatpak, kan sinds kort terecht bij de… Lees meer
Frituur ’t Stad heropent op de Melkmarkt, mét ambitie: “Wij worden een nieuwe parel aan de Antwerpse horecakroon”
ANTWERPEN - Een maand lang bleef het ijzig stil rond de bekende Antwerpse frituur ’t Stad, maar vanaf maandag kunnen… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen