Old Metals and Cables Foto: Jos Coeckelbergs Photography

Old Metals and Cables recycleert jaarlijks meer dan 180.000 ton metaal en kabels

BRECHT - Grondstoffen recupereren en in eigen land recycleren moet volgens bedrijfsleider Joery Hanzen van Old Metals and Cables in de Industrielaan 9 in Brecht de toekomst zijn. Sinds 2020 bouwt hij aan zijn bedrijf waar kabels recycleren en metalen verwerken centraal staan. Intussen recycleert het bedrijf jaarlijks ruim 180.000 ton metaal uit binnen- en buitenland.

Joery Hanzen, eigenlijk beenhouwer van opleiding, verdiepte zich twee jaar geleden in volle coronacrisis in deze sector en lanceerde een nieuw concept om kabels te recycleren en metaal te sorteren in zijn groothandel in Brecht.

“Heel wat Belgische bedrijven verkopen verschillende soorten metaal en kabels aan verwerkers in onder meer Azië en Afrika. In deze landen liggen de vaste kosten voor recyclage immers lager dan gemiddeld in België. Hierin willen wij als bedrijf verandering brengen door onder meer zelf het metaal en de kabels te recycleren. Het is tijd om die markt opnieuw zelf in handen te nemen en het liefst zo duurzaam mogelijk”, meent de zaakvoerder.

Om dat te realiseren investeerde Old Metals and Cables in enkele installaties. Hiermee kan het alle soorten pvc-kabels die op de markt zijn, ontdoen van hun plastieken omhulsel. De granulatiemachine vermaalt de kabels eerst in kleine stukjes en scheidt dan het pvc-omhulsel van het koper. “Van pvc worden onder meer palletboxen en Lego-blokken gemaakt. Het koper zelf verkopen we aan Belgische verwerkers. Die versmelten het koper tot nieuwe kabels.”

Heel wat Belgische bedrijven bleken hiervoor te vinden, want al snel oversteeg de vraag het aanbod en uitbreiding drong zich al snel op. “Om gelijke tred te kunnen houden met de instroom van kabels en metalen, moesten we niet alleen extra voertuigen en installaties aankopen, maar ook investeren in opleidingen voor het personeel. In onze groei willen we onze klanten de juiste service en garanties blijven bieden.”

 

 

Hanzen deelt zijn kennis ook met zijn klanten. Intussen werkt het bedrijf al samen met een honderdtal bedrijven in de Benelux die hun visie delen. Old Metals and Cables stelt vandaag ook al zeven mensen tewerk.

“Samen met de klanten bekijken we hoe ze hun afval kunnen recycleren en hieruit een maximaal rendement halen. Bij loodgieters halen we koper op en bij elektriciens kabels. Elke sector heeft zijn specifieke metaalafval. We maken hen bewust van welke soorten en hoeveel materialen ze op deze manier weghouden van de afvalberg.”

Old Metals and Cables is slechts een van de weinige bedrijven in ons land dat zich op deze markt toelegt. Het beschikt over de nodige nummers van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en verwerkingsattesten voor grote bedrijven.

In 2021 recycleerde het Brechtse bedrijf maar liefst 183.662 ton metaal. “Dit komt niet alleen van particulieren. Onze containerdienst haalt het metaal ook op bij vaste klanten. Deze bedrijven worden zich meer bewust van de waarde van hun afval. Ze beseffen dat het hen nog een hele mooie verdienste oplevert.”

oldmetalsandcables.be