Nieuws Antwerpen Omstreden Antwerpse INEOS-kraker krijgt groen licht

Omstreden Antwerpse INEOS-kraker krijgt groen licht

Foto Belga

Omstreden Antwerpse INEOS-kraker krijgt groen licht

ANTWERPEN – Na een jarenlange lijdensweg zet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het licht op groen voor de Britse chemiegroep INEOS om een ethaankraker – een investering van 3 miljard euro – in de Antwerpse haven te bouwen. Dat schrijft De Tijd donderdag.

“Zoals alle adviesverlenende instanties en de deputatie van Antwerpen al oordeelden, voldoet dit project aan onze regelgeving en bevestig ik de omgevingsvergunning van de provincie”, zegt Demir. De stikstofuitstoot kreeg in dit dossier bijzondere aandacht, benadrukt ze. “De eerder geweigerde gascentrales stootten minstens dubbel zoveel stikstof (NOx) uit en vijf tot zes keer zoveel ammoniak.” De installatie zal 655.000 ton CO₂ uitstoten, wat veel minder is dan de afgekeurde gascentrales.

Versterking chemische sector

Door de gunstige beslissing is het volgens De Tijd de eerste keer in twintig jaar dat nog eens een kraker op het Europese vasteland gebouwd kan worden die ethaan omzet in ethyleen, een van de basisgrondstoffen in de chemie voor de plasticproductie. De nieuwe kraker – Project One – vergt een investering van 3 miljard euro en betekent volgens experts een enorme versterking van de chemische sector in de Antwerpse haven. Die huisvest een van de grootste petrochemische clusters in de wereld.

Het project, dat 450 directe jobs moet opleveren, botste jarenlang op forse weerstand van milieuorganisaties, waardoor meerdere keren nieuwe vergunningen aangevraagd moesten worden.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.