Nieuws Antwerpen Onafhankelijke fietswinkels moeten tandje bijsteken.

Onafhankelijke fietswinkels moeten tandje bijsteken.

Onafhankelijke fietswinkels moeten tandje bijsteken.

 traxioTraxio, dat is niet alleen de federatie van de automobielsector maar ook die van fietsen en motoren  gaat zijn krachten bundelen met de vereniging van fietsspecialisten Federprocycle. Samen willen ze de positie van de onafhankelijke fietswinkels, waarvan er in Vlaanderen nog ongeveer 1.200 zijn, versterken.  Die klassieke fietsvakhandel heeft nog altijd een mooie toekomst voor zich, vinden de beroepsorganisaties, maar dan moeten ze zich competitiever gaan opstellen en meer professioneel gaan werken om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

En er zijn nogal wat uitdagingen. De mobiliteitssector evolueert razendsnel. De fiets is wat dat betreft een  vervoersmiddel van de toekomst. Daar moeten de fietsenhandelaars op de juiste manier op inspelen. Net zoals in de  autosector moeten er nieuwe diensten komen, zoals bedrijfsfietsen, zowel voor verkoop als voor verhuur en leasing. TRAXIO wil de fietswinkel helpen met de uitbouw van  IT-tools i.v.m. vlootbeheer, homologatie & registratie van E-fietsen, E-commerce en technische informatie.  Meer in het algemeen moeten de kleine fietswinkels bewust worden gemaakt van het feit dat fietsen, zij het traditionele fietsen of e-bikes, een belangrijke rol zullen spelen in mobiliteitsoplossingen.

Ook het mobiliteitsbudget staat op de agenda en daar moet op de juiste manier op worden ingespeeld. De term ‘bedrijfsfiets’ geraakt stilaan ingeburgerd. Hier kan de fietswinkel zijn troeven van nabijheid, vakkennis, klantgerichtheid en flexibiliteit uitspelen.

Een en ander kwam van de afgelopen week aan de orde tijdens de ‘fietsbranchedag’ die werd georganiseerd op de site van Flanders Bike Valley (kennis- & expertisecentrum) door Traxio en het VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit). Daar ging veel aandacht naar de regelgeving (Europees en federaal) van de elektrische fiets ((speed) Pedelecs, E-bikes en light electric vehicles (LEV’s)). Dit is een groeimarkt waar de fietswinkel ook zijn troeven van vakmanschap kan uitspelen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.