Foto: RR

Online platform Helpper begint in Edegem met proefproject om samen boodschappen te doen

EDEGEM - Edegemnaren die minder mobiel zijn, kunnen hulp vragen aan het team van Samen Winkelen. Het stuurt een boodschapper om mee naar de winkel te gaan. “Het proefproject begint in Edegem maar we willen het verder uitrollen”, zegt Virginie Dua van Helpper.

Het online platform Helpper werd in 2017 opgericht door Edegemnaar François Gerard. Hij wou een netwerk uitbouwen waarbij buren elkaar makkelijk konden inschakelen om hulp te bieden. “Helpper is actief over heel Vlaanderen en in Brussel. We werken veel samen met mensen die een persoonsvolgend budget hebben en met andere zorgorganisaties. Maar we vonden de vraag en het aanbod op vlak van hulp tussen particulieren te laag. Daarom hebben we een grondige analyse gemaakt”, geeft Dua aan.

Vervoer en winkelen

De conclusie was dat veel mensen op zoek zijn naar vervoer en hulp om boodschappen te doen. “Helpper blijft verder gaan, maar we pikken de service van samen gaan winkelen er uit. Omdat Edegem gemiddeld een oudere bevolking heeft, de supermarkten er voor open staan en omdat het een dienstverlenende gemeente is, starten we ons proefproject Samen Winkelen hier op.”

Als experiment mochten vijftig personen er al eens gebruik van maken. “We kregen lovende commentaren. De mensen die hulp krijgen om naar de winkel te gaan, zijn blij dat ze zelf hun boodschappen kunnen kiezen. Ook genieten ze van het sociaal contact. De helpers geven aan dat ze andere mensen leren kennen en dat ze ondertussen hun eigen boodschappen doen.”

Om Samen Winkelen verder uit te breiden, gaat het platform in Edegem op zoek naar helpers terwijl minder nog meer mobiele personen zich mogen aanbieden. Het team van Samen Winkelen zal helpers en gebruikers dan matchen. “Ook de gemeente is geïnteresseerd om samen te werken en later breiden we graag uit naar andere gemeenten.”

samenwinkelen.be