gault&millau Gault&Millau-CEO Marc Declerck toont het eerste exemplaar van de gids. Foto: Nieuwsblad

Ontdek hier alle winnaars van de nieuwe Gault&Millau

Koning Peter Goossens (59) zwaait af, kroonprins Tim Boury (40) staat op. Na de drie sterren van Michelin heeft hij met 19/20 nu ook de hoogste score in de culinaire gids Gault&Millau. “Punten en sterren zorgen voor klanten. Maar dan moeten wij ervoor zorgen dat ze terugkomen”, klinkt het. Ontdek hier de beste restaurants uit de gloednieuwe gids.

1.385 restaurants, meer dan 170 nieuwe adressen en 165 stijgers. De nieuweGault&Millau geeft foodies een pak huiswerk. Eén van die stijgers is restaurant Boury in Roeselare: een half puntje omhoog naar 19/20. Het lijkt een statement voor het restaurant van chef Tim Boury (40). Nog niet de 19,5 die Peter Goossens twintig jaar vasthield in het Oost-Vlaamse Kruishoutem, maar wel meer dan de 18,5 van Zilte en The Jane. Boury is volgens Gault&Millau het beste van Vlaanderen. Enkel L’air du temps in het Waalse Lierneu haalt dezelfde hoge score. Maar omdat Boury in de Michelingids één ster meer heeft, mag het restaurant zich officieus het beste van België noemen.

Vanaf 16/20 behoor je volgens Gault&Millau bij “de top van de Belgische gastronomie”. Misera (Antwerpen), Rebelle (Kortrijk), Humus x Hortense (Brussel), Bruut (Brugge), Dim Dining (Antwerpen), Attablez-vous (Namen) en La Grappe d’Or (Aarlen) komen voor het eerst in die kopgroep. Innesto (Zonhoven) en Menssa (Brussel) stijgen naar 16,5/20.

De chef van het jaar ging Gault&Millau dit jaar over de taalgrens zoeken, na Nick Bril van The Jane vorig jaar. De gids looft Maxime Collard van La Table de Maxime in Paliseul – in de provincie Luxemburg – voor zijn “uitstekende basistechnieken, respect voor de seizoenen en de regio, en originele smaken.” De gidst volgt de culinaire belofte al vijftien jaar. “Hij heeft een voorbeeldig parcours afgelegd en is consistent in de keuken”, zegt Marc Declerck, CEO van Gault&Millau.

Alle winnaars op een rij 

  • Gastvrouw van het Jaar: Laurence Wynants (Comme Chez Soi, Brussel)
  • Italiaans restaurant van het Jaar: Da Mimmo (Brussel)
  • Aziatisch restaurant van het Jaar: A Food Affair (Gent)
  • Het mooiste terras: De Kruier (Knokke-Heist)
  • Het mooiste restaurant design: Innesto (Zonhoven)
  • Sommelier van het Jaar: Jeno Del Turco (Le Chalet de la Forêt, Brussel)
  • Dessert van het Jaar: Charles-Maxime Legrand (Quai n°4, Ath)
  • Brasserie/Bistrot van het Jaar: Bistrot De Pottenbrug (Antwerpen)
  • Gastro-bistro van het Jaar: Monsieur V (Linkebeek)
  • Ambachtsman van het Jaar: Filip Slangen (Tafeltje Rond, Beveren-Waas)
  • Groentegerecht van het Jaar: De Poorterij (Dilsen-Stokkem)
  • Wijnkaart van het Jaar: L’Envie (Zwevegem)
  • Bierkaart van het Jaar: Sophie & Nicolas (Comblain-la-Tour)
  • De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Klei (Ieper) voor Vlaanderen, Ioda voor Brussel en Merry (Luik) voor Wallonië.
  • De drie ontdekkingen van het Jaar: Komaf (Wommelgem) voor Vlaanderen, Aster voor Brussel en Max&Moi (Braine-l’Alleud) voor Wallonië