Agfa-Gevaert

“Onze zwaarste jaren zijn achter de rug”: vijf keer verlies in zes jaar tijd en toch wordt Agfa-Gevaert geen tweede Van Hool

Het Mortselse industriebedrijf Agfa-Gevaert heeft voor de vijfde keer in zes jaar tijd een nettoverlies geleden. Maar een grote ontslagronde of dreigend faillissement zoals bij busbouwer Van Hool is niet aan de orde. “Ik verwacht dat Agfa-Gevaert in de komende jaren een beperkte winst gaat maken”, zegt analist Tom Simonts van KBC Securities.

Rood is niet alleen de hoofdkleur van het logo van Agfa-Gevaert. Het is ook de kleur waarin de jaarresultaten steevast worden geschreven. In 2023 klokt Agfa-Gevaert af op een nettoverlies van 101 miljoen euro. Dat is een halvering van het verlies van 2022, maar het blijft natuurlijk een slecht resultaat.

In de voorbije zes jaar kon het bedrijf maar één keer winst maken. Dat was in 2020. Dat kwam omdat het toen bijna een miljard euro had gekregen voor de verkoop van een deel van zijn gezondheidsafdeling aan het Italiaanse Dedalus. Het ging concreet over het informaticasysteem waarmee dokters, verplegers en ander zorgpersoneel snel en makkelijk informatie in een elektronisch patiëntendossier kunnen zetten. In de voorbije jaren heeft Agfa-Gevaert wel meer afdelingen verkocht, waardoor het aantal werknemers wereldwijd in vijf jaar tijd bijna is gehalveerd. Er werken nu 4.800 mensen, van wie 2.100 in Mortsel. Veel van de andere werknemers zijn actief in de Verenigde Staten en Canada.

Tom Simonts. Foto: Walter Saenen – WAS

“Door de verkopen van bedrijfsonderdelen heeft Agfa-Gevaert in de voorbije jaren veel cashgeld binnengekregen, waardoor het dus vandaag niet in financiële problemen zit”, zegt Tom Simonts. “Het bedrijf heeft vandaag een eigen vermogen van 396 miljoen euro. Daarmee heeft het dus in theorie genoeg geld om nog drie jaar lang het nettoverlies van 2023 te dragen. Maar de verwachting is dat Agfa-Gevaert geen verlies zal blijven maken. Het bedrijf heeft enkele innovaties bedacht die in de komende jaren beperkte winsten kunnen opleveren. Er is één belangrijk voordeel: de grootste onderzoeks- en ontwikkelingskosten voor die uitvindingen zijn achter de rug. Nu kan de directie focussen op de verkoop van die producten en dus geld binnenhalen.”

“Ons nettoverlies van vorig jaar is voor een groot stuk te wijten aan effecten die we dit jaar niet meer hebben, of veel minder”

Viviane Dictus

Viviane Dictus. Foto: rr

Aan innovatie is er bij de oude Mortselse knar geen probleem (zie kader). Maar gaat het bedrijf dit jaar nu ook eindelijk winst maken? “Wij doen geen voorspellingen over een positief of negatief resultaat in 2024”, zegt Viviane Dictus. “Maar we zijn een bedrijf in volle transformatie en we naderen het einde van die omschakeling. Ook belangrijk: ons nettoverlies van vorig jaar is voor een groot stuk te wijten aan effecten die we dit jaar niet meer hebben, of veel minder. We hebben vorig jaar bijvoorbeeld een eenmalige waardevermindering moeten doorvoeren op de verkoop van onze printplatenafdeling (om kranten en bankbiljetten mee te drukken, red.) aan het Duitse bedrijf Aurelius en ook onze herstructureringskosten waren vorig jaar hoger dan dit jaar. Onze zwaarste jaren zijn nu achter de rug.”

Er zijn drie innovaties die erbovenuit steken:

Innovatie 1: de snelste printer ter wereld

Agfa-Gevaert heeft de ‘SpeedSet 1060-single pass’ ontwikkeld. Dat is in zijn soort de snelste printer ter wereld. Hij kan elfduizend vellen karton per uur printen. Of drie vellen karton per seconde. De printer is geschikt om bijvoorbeeld pizzadozen of verpakkingen voor medicijnen te bedrukken. Het karton moet slechts één keer door de printkop passeren. Na die ene keer staat alle tekst erop.

“We hebben die printer al verkocht aan de Delta Group, een groot bedrijf in het Verenigd Koninkrijk dat verpakkingen drukt voor de retailmarkt”, zegt Viviane Dictus, woordvoerder van Agfa-Gevaert. “Er zal snel een groot contract met een tweede klant volgen. Wij maken ook de inkten voor die printer en halen daar in de komende jaren dus blijvend extra inkomsten uit.”

De snelle kartonprinter van Agfa-Gevaert. Foto: rr

Innovatie 2: membranen die groene waterstof rendabel maken

Busbouwer Van Hool heeft gegokt op de doorbraak van bussen die op waterstof rijden. Dat bleek een foute keuze te zijn. Maar volgens specialisten heeft waterstof wel een gouden toekomst in veel andere sectoren. Het bedrijf Euronav maakt bijvoorbeeld sleepboten en vrachtwagens op waterstof. En vooral in de chemiesector is groene waterstof, dus waterstof die wordt opgewekt met wind- of zonne-energie, als energiedrager een van de sleutelfactoren om de industrie te vergroenen.

Agfa-Gevaert heeft nu membranen ontwikkeld die vier keer meer groene waterstof kunnen produceren dan traditionele membranen. Volgens het Mortselse bedrijf zijn deze membranen de enige ter wereld die groene waterstof rendabel kunnen maken. “We hebben al meer dan 130 klanten voor onze membranen”, zegt Viviane Dictus. “Het gaat om elektrolysefabrikanten die met onze membranen waterstof maken.”

Agfa-Gevaert wil in Mortsel in oktober 2025 een nieuwe fabriek openen om die membranen te produceren. “We hebben alle milieuvergunningen daarvoor gekregen”, zegt Viviane Dictus. “Werknemers die vandaag in onze filmafdeling werken (een traditionele sector die al jaren aan het krimpen is, red.), kunnen bijvoorbeeld in die nieuwe fabriek aan de slag.”

De membranen van Agfa-Gevaert. Foto: rr

Innovatie 3: informaticasystemen voor ziekenhuizen

Agfa-Gevaert maakt informaticasystemen waarmee ziekenhuizen over de hele wereld medische beelden met elkaar kunnen uitwisselen en waarbij dokters die in verschillende ziekenhuizen zitten, met elkaar over die beelden kunnen chatten. “We investeren volop in innovaties voor dat systeem. Onze medische beelden kunnen nu bijvoorbeeld ook worden gestreamd”, zegt Viviane Dictus.

Agfa-Gevaert maakt dit soort informaticasystemen voor de medische sector, zodat dokters en zorgpersoneel beelden kunnen uitwisselen. Foto: rr