Deurganckdok – Port of Antwerp

Ook nachtopeningen containerterminals op rechteroever

ANTWERPEN - Vanaf maandag 3 juni zullen in de Antwerpse haven de containerterminals op de rechter Scheldeoever ook ’s nachts open zijn. De Europa en Noordzee Terminal van PSA zijn daarmee 24 uur geopend op weekdagen. Daarnaast opent het depot voor lege containers van MedRepair op de rechteroever, een uur vroeger, om 5 uur ’s morgens.

Met twee extra nachtterminals voor containervrachtwagens op de rechteroever bouwt PSA verder aan nachtlogistiek in de haven. Op de linkeroever, aan het Deurganckdok, bieden de MPET en Antwerp Gateway terminals deze service al aan sinds maart 2017.

PSA Antwerp en MedRepair willen met de invoering van dit initiatief tegemoet komen aan de vraag vanuit de transportsector en hopen hiermee bij te dragen aan een vlottere verkeersdoorstroming in en rond de Antwerpse haven.

Oproep aan logistieke keten

De betrokken havenpartners, het Havenbedrijf Antwerpen, Alfaport Voka, terminals, vertegenwoordigers uit de transportsector, expediteurs, verladers en beroepsverenigingen, zullen op permanente basis de werking van de nachtopening analyseren. Als alles loopt zoals gepland, volgt na de eerste fase van 6 maanden een omzettingsperiode van twee jaar, die de hele markt moet betrekken bij dit logistieke project.

Stephan Vanfraechem, directeur Alfaport-Voka: “Nu bieden terminals en depots in de haven een alternatief voor de files overdag. Dit werkt natuurlijk enkel als iedereen mee in het bad springt, ook de magazijnen en de productiecentra in het hinterland.”

Het initiatief rond nachtlogistiek kadert in de mobiliteitsstrategie van het Havenbedrijf Antwerpen. Aan de vooravond van de Oosterweelwerken roept het Havenbedrijf op tot een mental shift. Het zet, samen met partners op het havenplatform, tal van initiatieven op poten om alternatieven voor het wegvervoer te optimaliseren, zoals binnenvaart en spoor. Wanneer wegvervoer noodzakelijk is, luidt de oproep vooral gebruik te maken van de nacht.