uitzendkrachten

Op goede uitzendkrachten staat geen nationaliteit

synergie-kantoor-a

Sinds eind mei 2016 zet Synergie Belgium een 20-tal vluchtelingen aan het werk bij logistieke klanten in het havengebied van Kallo. Een beslissing waar de HR-dienstenleverancier tot nu toe nog geen spijt van heeft.

Roeland Martens, business development manager:  "Wij zijn voortdurend op zoek naar goede uitzendkrachten. Het leek Synergie dan ook niet meer dan logisch om eens verder te kijken dan de Vlaamse poel van uitzendkrachten. Als HR-bedrijf vinden wij dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en vanuit een voorbeeldfunctie moeten handelen. Dat we hierdoor een mooi precedent stellen, nemen we er graag bij.”

Een aantal klanten van Synergie bevindt zich in een driehoek van drie asielcentra: Westakkers, Fort Sint-Marie en Linkeroever. Synergie merkte dat daar een arbeidsmarkt met veel potentieel zat die nog niet was aangeboord en verkende de driehoek. De medewerkers van het Rode Kruis verwezen hen naar de arbeidsbemiddelaars van VDAB. Al snel ging de bal aan het rollen.

Voor vluchtelingen die niet rechtstreeks werden aangebracht door VDAB, organiseerden Synergie en VDAB “recruitment days”. Nadien werden de profielen gefilterd door een field coach van Synergie en werd een communicatiestructuur uitgewerkt om de vluchtelingen nog beter te begeleiden. Ze doorlopen een e-learning traject met allerlei testen die andere uitzendkrachten ook moeten afleggen.

“De vluchtelingen zijn erg gemotiveerd om te werken en nemen graag alle types jobs aan. Aangezien Engels de voertaal is bij veel bedrijven in het havengebied, is het wel een voorwaarde dat de vluchtelingen voldoende Engels spreken. Een job in België zorgt niet voor een versnelling van de asielprocedure, maar wel voor een succesvolle start van hun toekomst in België”,  aldus Martens. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekenen de culturele verschillen vaak een meerwaarde binnen het bedrijf. Zo organiseren de ploegbazen regelmatig ‘De Dag van’ waarbij werknemers van een bepaalde nationaliteit die dag trakteren op een traditionele lunch uit hun land.