Orfit Industries Wijnegem Foto: Orfit Industries

Orfit Industries zet volgende stap naar leidende positie in radiotherapie met opening nieuwe productiesite in Wijnegem

WIJNEGEM - Orfit Industries, ontwikkelaar en producent van medische hulpmiddelen, opende deze voormiddag haar nagelnieuwe productiesite om zelf composietproducten te maken. Het gaat om een investering van circa 10 miljoen euro die de nieuwbouw en de aankoop van machines omvat. Dit is een belangrijke investering voor de wereldwijde groeiambitie van het bedrijf en in de strijd tegen kanker, want composietproducten spelen een uitermate belangrijke rol tijdens de behandeling van kanker door middel van bestraling.

De plannen van dit BEN-gebouw werden in handen gelegd van Limburgs bouwbedrijf Mathieu Gijbels in samenwerking met BuroB Architectuur. In aanwezigheid van minister-president Jan Jambon en alle bouwteamleden van Orfit Industries, BuroB Architectuur en Mathieu Gijbels werd de productiesite deze voormiddag officieel voorgesteld.

10 miljoen euro

Sinds 31 jaar zijn de ontwikkeling en productie van de thermoplastische maskers de core business van Orfit Industries. De carbon-onderdelen ontwerpt het bedrijf met een eigen productontwerpteam en de productie ervan besteedde men tot nog toe uit. Echter, de afhankelijkheid van zijn leveranciers speelde het bedrijf de laatste jaren veel parten en zorgden voor een rem op de groei.

Daarom besliste Orfit Industries in 2019 om een verticale integratie in de activiteit door te voeren en deze composietproducten zelf te maken. De nieuwe productiesite is daarvan het resultaat. Het gaat om een investering van circa 10 miljoen euro die de nieuwbouw en de aankoop van machines omvat.

Vandaag stelt Orfit Industries vier extra medewerkers in zijn composietenafdeling te werk.

“Een eigen productie verhoogt de outputcapaciteit, verbetert de kwaliteitscontrole en geeft meer flexibiliteit. Op termijn is er de mogelijkheid om nog meer te innoveren en in bijkomende mate aan de vraag van de klant te voldoen", zegt  Steven Cuypers, CEO van Orfit Industries. "We kunnen immers niet berusten. De kankerincidentie stijgt en radiotherapie maakt een steeds belangrijker deel uit van een multidisciplinaire behandeling tegen kanker. Dokters en patiënten waar ook ter wereld rekenen op de kwaliteit en beschikbaarheid van onze producten.”

Radiotherapie

Met deze investering zet Orfit een belangrijke stap in het verder uitbouwen van haar leidende positie in radiotherapie. Bij radiotherapie worden kwaadaardige cellen bestraald met hoge energie waardoor ze afsterven. Bij de opeenvolgende behandelingssessies is het van groot belang dat de patiënt telkens op dezelfde plek ligt en niet kan bewegen. Dit om ervoor te zorgen dat de straling de tumor(en) raakt en niet het omliggende gezonde weefsel.

 

Orfit Industries opereert internationaal in drie nichemarkten. Naast positionerings- en immobilisatiesystemen die gebruikt worden bij de bestraling van kankerpatiënten, komt 35% van de activiteit uit de fysieke revalidatie- en orthopediewereld waarin Orfit thermoplastische orthese- en prothesematerialen ontwikkelt en produceert. 90% van alle geproduceerde producten worden geëxporteerd. Met de VS en India als koplopers, maar ook de export naar andere landen stijgt jaarlijks aanzienlijk.

“Onze producten worden in 100 landen in alle continenten gebruikt. Met het gebruik van de laatste technologieën in ontwikkeling en productie en hooggeschoolde arbeidskrachten, zorgen we voor technische wereldklasse. Als groeibedrijf dat innovatie en export als hefboom tot groei gebruikt, mochten we in 2011 de Leeuw van de Export in ontvangst nemen”, aldus CEO Steven Cuypers.

Ondanks de internationale oriëntatie blijft het bedrijf 100% Belgisch en familiaal, waarin de derde generatie zich klaarstoomt om de fakkel over te nemen om met grote ambities internationaal verder te groeien in de markt van medische hulpmiddelen. De nieuwe fabriek, die nu operationeel is naast de bestaande fabriek, speelt daarin een doorslaggevende rol.