Filip Marien Filip Mariën, leidinggevende in de vestiging in Antwerpen.

Overname- en fusiespecialist Marktlink opent tweede kantoor in het Verenigd Koninkrijk

Marktlink, de overnamespecialist met vestiging in Antwerpen, heeft in november in Birmingham een tweede kantoor geopend naast de bestaande vestiging in Manchester. Het tweede kantoor in het Verenigd Koninkrijk biedt ook mogelijkheden voor Belgische bedrijven.

Marktlink werd opgericht in Nederland en is sinds 1996 uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke overnamespecialist in het hogere KMO-segment van de Benelux. Met een internationaal team van ruim 200 interne M&A-specialisten (mergers & acquisitions) begeleidt Marktlink bedrijven bij transacties met een dealwaarde tussen de 5 en 250 miljoen euro. Marktlink is actief in Duitsland, Scandinavië, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Het kantoor in België bevindt zich in de Uitbreidingstraat in Antwerpen. In 2022 heeft Marktlink 150 deals gesloten.

Economische uitdagingen 

Uit een Europese sentimentsanalyse over overnames, uitgevoerd in opdracht van Marktlink, blijkt dat Britse ondernemers na jaren van economische uitdagingen met optimisme naar de toekomst kijken. Volgens het bedrijf verwacht ongeveer zes op de tien ondervraagde Britse ondernemers het komend jaar een verbetering in de KMO-overnamemarkt. Zo vindt Marktlink de keuze voor een vestiging in de Midlands voor de hand liggend.

"Ook voor Belgische bedrijven is dit een goede zaak", aldus Filip Mariën, die de Antwerpse vestiging leidt. "63 procent van de in de sentimentsanalyse ondervraagde ondernemers in België vindt het een goed moment om een bedrijf te kopen. Ook zegt 35 procent dat ze de voorbije twaalf maanden wel eens gedacht hebben hun bedrijf te verkopen. Dat Vlaanderen een kleinere markt is dan bijvoorbeeld Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, moet men sneller andere landen gaan bewerken op zoek naar marktuitbreiding. Dan zijn partnerships een mogelijke oplossing."

Schuldenmarkten, renteplafonds en de Brexit

Joe Moran, met ervaring bij Deloitte, Jaguar Land Rover en Rolls-Royce, leidt vanaf 1 november het kantoor in Birmingham. “Waar internationale transacties eerder regel dan uitzondering zijn, zien we wel dat overnametrajecten meer tijd kosten in verband met complexere trajecten", zegt hij. "Kopers zijn kritischer en willen meer zekerheid. Er moet dus meer worden onderzocht”, aldus Joe Moran. "Het Verenigd Koninkrijk is uit een dieper dal gekomen dan andere Europese landen, met uitdagingen zoals schuldenmarkten, renteplafonds en de Brexit. Dit biedt een positieve kijk op de ontwikkeling van de markt. Bovendien opent Marktlink met deze stap de deuren voor KMO-ondernemers in het Verenigd Koninkrijk naar het uitgebreide Europese netwerk van Marktlink."