Pitchdrive Koen Christiaens, Wim Derkinderen en Boris Bogaert. Foto: Pitchdrive.

Pitchdrive haalt ondernemingsfonds op van 40 miljoen om early-stage investeringen in Europa te boosten

Pitchdrive is een Antwerpse investeerder en professionaliseert investeringen in early stage startups. Ze ontvingen veel interesse en moesten hun aanvankelijke fondsgrootte met meer dan 30% overschrijden.

Pitchdrive wordt gerund door ondernemers en investeert in vroeg stadium startups in heel Europa. De investeerder wordt beheerd door Boris Bogaert, Wim Derkinderen en Koen Christiaens (oprichters van Xpenditure/Rydoo). Pitchdrive heeft de afgelopen jaren in meer dan 50 startups geïnvesteerd via twee fondsen en is begonnen met het uitvoeren van hun derde fonds. Het hoofdkantoor bevindt zich in de Kleine Pieterpotstraat in Antwerpen. Ook hebben ze kantoren in Berlijn, Amsterdam en Barcelona.

Elf landen

Volgens de oprichters hebben startups een veel hogere succeskans wanneer ze hun vroege investeringen ophalen bij ervaren ondernemers, en overstappen naar traditionele investeerders in latere rondes. "Pitchdrive gebruikt zijn ervaring om eerste stadium investeringen, gepersonaliseerde begeleiding en toegang tot een netwerk van ondernemers te bieden", zegt Wim Derkinderen. "De fondsgrootte biedt mogelijkheden voor deelname aan nieuwe rondes, waardoor de startups meteen een voorsprong hebben."

"De aanpak van Pitchdrive heeft zijn waarde al bewezen", vervolgt hij. "Van meer dan 50 investeringen heeft ongeveer 70% binnen de twee jaar al nieuwe rondes opgehaald. We focussen op heel Europa en hebben een portfolio in elf landen, met 66% van de startups buiten België."

40 miljoen

Het succes van de eerdere twee fondsen leidde tot grote interesse in het derde Pitchdrive- fonds, dat al na twee maanden meer kapitaal ophaalde dan voorzien. Waar het fonds oorspronkelijk mikte op dertig miljoen euro, werd het afgesloten met €34 miljoen. Ondanks de grote interesse wordt het fonds gelimiteerd tot €40 miljoen.

“Het investeringsfonds van €40 miljoen zal de komende twee jaar 30 Europese startups ondersteunen", zegt Boris Bogaert. "Naast het fonds heeft Pitchdrive een nieuw mentornetwerk opgezet van tien succesvolle Europese ondernemers. Dat netwerk zal gepersonaliseerde begeleiding en diverse expertise bieden om het groeiende portfolio van Pitchdrive te stimuleren."