Burgerzaak Plump

Populaire burgerzaak Plump telt af naar ‘waanzinnig’ DRIP-festival: “Hamburgercultuur is laatste jaren enorm gegroeid”

Er bestaan burgers met een kleine letter en Burgers met een hoofdletter. Die laatste categorie is er in overvloed op DRIP, de jaarlijkse hoogmis van de burgercultuur aan het MAS in Antwerpen. Bazartfrontman Mathieu Terryn en tv-maker en vlogger Bockie De Repper brengen op 1 en 2 juni de beste burgerzaken van Europa samen op één festival. Het populaire Antwerpse burgerconcept Plump zal ook van de partij zijn. Met hun nieuw ontwikkelde DRIP-burger als geheim wapen.

De hoogmis van de burgercultuur, dat is al voor het derde jaar op rij DRIP in Antwerpen. Mathieu Terryn en Bockie De Repper hebben er op korte termijn een jaarlijkse afspraak van gemaakt voor al wie de betere hamburger genegen is. DRIP viert zelfs de hele hamburgercultuur, met ook nog een sneakerwinkel, een tattooshop, een bar met natuurlijke wijnen, ambachtelijke bieren en levendige cocktails. En een dansvloer waar deejays voor vuur en vlam zorgen. “De perfecte manier om de zomer te beginnen”, zo promoten Mathieu Terryn en Bockie De Repper hun geesteskind.

Mathieu Terryn en Bockie De Repper. Foto: Dominique Brion

Voor de populaire burgerzaak Plump, uit de Kronenburgstraat op het Zuid, is hun aanwezigheid op het festival een no-brainer. “Als wij aan één foodfestival meedoen, dan is het natuurlijk dit. Het is een waanzinnig festival. Waar ik dit jaar persoonlijk het hardst naar uitkijk is het hippe Gasoline Grill uit Denemarken. Ze zijn ontstaan in een oud tankstation en zijn het perfecte voorbeeld van ‘keep it simple’, in combinatie met topkwaliteit. Volgens mij wordt dat de drukste stand”, zegt mede-eigenaar Paolo Guffens (32).

Plump opende de deuren begin 2023. Sindsdien ging het hard. “Sinds de opening is dit inderdaad een prachtig verhaal geweest. Hier komen zowel jongeren, foodies, artiesten, voetballers, levensgenieters en al de rest. We zitten zo goed als altijd vol en de mensen zijn enthousiast. Hoe dat komt? We proberen het verschil te maken met professionele bediening, een toffe sfeer en leuke bijgerechten. Onze smashed burgers vormen natuurlijk de basis.”

Paolo Guffens en Robbe Hollanders van Plump. Foto: Jan Van der Perre

“We merken ook dat de hele burger scene de laatste jaren veel serieuzer genomen wordt. Tijdens corona was een hamburger een populair gerecht om uit te halen. Mensen wilden wel eens iets anders en beter dan de grote hamburgerketens en zo zijn er heel wat zaken ontstaan die het op een andere manier wilden doen. Zelfs sterrenchefs zoals Gert De Mangeleer zijn toen burgers beginnen te verkopen”, vertelt Paolo.

Vlees van goede herkomst

En zo komen we bij een gewone burger en zo’n burger met hoofdletter ‘B’. “Wat wij anders doen dan de grote ketens? Zowat alles. Als je ziet aan welke prijzen McDonald’s en Quick hun hamburgers verkopen, dan zit dat zelfs onder onze aankoopprijs voor onze ingrediënten. Ons vergelijken heeft dus geen zin. Wij zijn ook fastfood, maar dan wel met echte goeie kwaliteitsproducten. Wij maken onze eigen brioche, met het best mogelijke vlees van goede herkomst, met ambachtelijke kaas en huisgemaakte sauzen. We maken van elke hamburger een echt gerecht waarbij we enorm veel aandacht geven aan elk onderdeel.”

Paolo Guffens: “Wat wij anders doen dan de grote ketens? Zowat alles.” Foto: Jan Van der Perre

En dan is er natuurlijk de invloed van DRIP. “Wie op één plaats heel veel topburgers wil ontdekken, kan nergens beter zitten. Alle nieuwe trends kan je daar proeven. We zijn Mathieu en Bockie enorm dankbaar dat ze dit op poten hebben gezet. Zij hebben een grote verdienste in het op de kaart zetten van de burgercultuur in Vlaanderen.”

Secret things

Robbe Hollanders (24) , één van de chefs van Plump, heeft speciaal voor DRIP een nieuwe burger ontwikkeld. “Voor onze DRIP-burger doen we special burgersaus op het briochebroodje. Die heeft een basis van mayonaise en tomaat, met zwarte peper en limoen en nog wat secret things. Ze maakt de burger heerlijk zurig en gepeperd. We leggen er jalapeñopepers gepekeld in limoensap op.”

De burgers worden platgedrukt. Foto: Jan Van der Perre

De ingrediënten zijn allemaal vers en huisgemaakt. Foto: Jan Van der Perre

“Daarop komen twee smashed beef patty’s van 100 procent rundvlees. Het vetgehalte is daarbij belangrijk, er zit iets minder vet in dan normaal. Zo kan je het mooi crunchy laten bakken als je het platdrukt tot een dun laagje. Daar gaat nog een plakje Amerikaanse cheddar op. En op de bovenkant leggen we een lichtzoete huisgemaakte chutney van augurk. Peperig, zuur, zoet, zout en juicy: alle smaken komen dan mooi samen als je een hap neemt. Het is echte streetburger”, overloopt Robbe, die ook voor Burgers & Grapes in Mechelen werkt, van dezelfde eigenaars dan Plump.

“Ik vind dit festival een godsgeschenk. De Antwerpenaars krijgen toegang tot goeie burgerzaken waar ze normaal een reis voor zouden moeten maken. En het brengt ook chefs samen”

Robbe Hollanders (24)

“Waarom wij kiezen voor die smashed burgers? Dat zie je meer en meer zaken doen tegenwoordig. Je duwt het vlees plat, zodat je een dun schijfje krijgt met heel krokant gebakken randen. Die extra textuur maakt het leuk om in te bijten. Het voelt ook lichter aan, ook al zijn twee dunne burgers qua hoeveelheid vlees hetzelfde als één dikke hamburger. Ik denk dus niet dat smashed burgers een trend zijn die voorbij zal gaan, maar eerder een nieuwe manier om burgers te maken die zal blijven.”

Zo ziet de DRIP-burger eruit. Foto: Jan Van der Perre

De DRIP-burger in gehalveerde versie. Foto: Jan Van der Perre

Ook Robbe telt af naar DRIP. “Ik vind dit festival een godsgeschenk. De Antwerpenaars krijgen toegang tot goeie burgerzaken waar ze normaal een reis voor zouden moeten maken. En het brengt ook chefs samen. Zo zijn de mannen van Stooges’ ondertussen maten geworden. We hebben ze op DRIP leren kennen als buren en ondertussen zijn ze hier in Antwerpen al een pop-up komen doen met ons.”

Echt eten

“Ik heb een enorme liefde voor fastfood, eten gemaakt in theAmerican style”, gaat Robbe verder. “Je ziet misschien wel dat ik niet zo voor enkel slaatjes ben (lacht). Ik wil dat mijn eten afsmaakt, maar dat er tegelijk een goeie balans in de burger zit. Ik wil ook geen ingrediënten uit pakjes, ik blijf zoveel mogelijk weg uit de supermarkten. Ik wil écht eten. Dat vind ik allemaal terug op DRIP.”

Robbe voor Plump in de Kronenburgstraat. Foto: Jan Van der Perre

“Ik kijk er ook naar uit om Bockie weer te zien. Dat is een profiel waar ik enorm naar opkijk. Hoe hij met voedsel omgaat, dat vind ik machtig. Hij zet op een geweldige manier alles in de kijker wat goed is, of dat nu een sterrengerecht of een burger is. En hij maakt tijdens zijn avonturen ook nog eens heel veel plezier. Hij is dus een echt voorbeeld voor mij. Al ben ik ook heel blij met de zalige job die ik hier mag doen. We werken hard, maar we amuseren ons terwijl. Zo moet een job zijn”, besluit Robbe.