Nieuws Antwerpen Port of Antwerp blijft stabiel in eerste kwartaal

Port of Antwerp blijft stabiel in eerste kwartaal

Foto: Port of Antwerp.

Port of Antwerp blijft stabiel in eerste kwartaal

Port of Antwerp houdt stand onder de Brexit en coronacrisis, met een totale goederenoverslag van 59,1 miljoen ton, die stabiel bleef ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gevolgen van het incident op het Suezkanaal zijn voorlopig nog niet duidelijk, maar de haven zet zich schrap.

Na een moeilijk eerste kwartaal in 2020, dat leed onder het begin van de coronacrisis in maart, blijkt Port of Antwerp het er dit jaar beter vanaf te brengen. De containeroverslag groeide in het eerste kwartaal met 0,6% (ton) en 2,3% (TEU) ten opzichte van vorig jaar.

Dat hebben we vooral te danken aan januari, die de sterke prestaties van het najaar 2020 verder doorgezette. Een aantal operationele uitdagingen bemoeilijkte namelijk de werking van de containerterminals. Zo zorgde de coronacrisis  ervoor dat containerschepen met grote vertragingen aankwamen en betekende de stevige winterprik in februari een bijkomende negatieve impact op de containerafhandeling. De gevolgen hiervan lieten zich nog gelden in maart, maar toch kon Port of Antwerp het record evenaren.

“Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin we 2021 zijn gestart, kunnen we laten zien dat de haven stand houdt en opnieuw zelfs lichte groei optekent in onder meer de containeroverslag. De economische urgentie voor extra containercapaciteit is dus opnieuw en meer dan ooit aangetoond”, volgens havenschepen Annick De Ridder.

Voorbereiden op impact blokkade Suezkanaal

De haven verwacht dat het de komende weken drukker zal worden op de terminals na het incident op het Suezkanaal. Ze anticipeert hierop door meer ruimte voor containers te creëren, onder andere door containers voor export pas enkele dagen voor het laden toe te laten op de terminal. Er wordt ook bekeken hoe de opslagcapaciteit landinwaarts optimaler kan worden benut en er nog meer gebruik kan worden gemaakt van binnenvaart en spoor. Het komt erop aan met de hele keten nauw samen te werken om beschikbare capaciteit zo goed mogelijk in te zetten.

Jacques Vandermeiren, ceo Port of Antwerp: “We werden het laatste jaar geconfronteerd met verschillende disrupties in de globale supply chain: corona, de Brexit, het Suezincident… Port of Antwerp bewijst in deze uitdagende tijden hoe wendbaar en weerbaar het is. De wereldwijde spreiding over verschillende vaargebieden, de grote opslagcapaciteit en het professionalisme en de efficiëntie van de Antwerpse havengemeenschap zijn de basis ingrediënten van ons succes.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.