Nieuws Antwerpen Proefvaarten schepen met 16 meter diepgang op Westerschelde

Proefvaarten schepen met 16 meter diepgang op Westerschelde

Proefvaarten schepen met 16 meter diepgang op Westerschelde

ANTWERPEN – De loodsen van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust staan klaar voor proefvaarten met schepen met een diepgang tot 16 meter tot in Antwerpen te brengen. Op die manier wil het de concurrentiepositie van de Antwerpse haven versterken.

Om de concurrentiepositie van de haven van Antwerpen te versterken, is het belangrijk om de eerste aanloophaven of ‘first port of call’ te kunnen zijn. Door de toegestane diepgang van schepen van 15,56 meter tot 16 meter te brengen, wordt de laadcapaciteit van het schip aanzienlijk verhoogd. Een economische én ecologische stap vooruit dus. De verruiming geldt enkel voor containerschepen die naar de terminals in het Deurganckdok varen. De andere sluizen zijn niet toegankelijk voor schepen met deze diepgang.

“Ik ben zeer enthousiast dat het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, na meer dan een jaar grondig voorbereidend werk van de loodsen, nu testen in de praktijk zal kunnen uitvoeren om schepen met een grotere diepgang veilig en vlot naar Port of Antwerp te brengen. Om zo het concurrentiële voordeel van de havens in Vlaanderen te vergroten”, stelt bevoegd Minister Lydia Peeters.

Loodsen worden ondersteund door hun collega-verkeersleiders die het scheepvaartverkeer overzien aan de hand van radarbeelden, telecommunicatie, informatieverwerkend systeem (IVS) en het automatisch identificatie systeem (AIS). Verder zal op de wal bijkomende ondersteuning door een loods worden voorzien om de optimale veiligheid te kunnen waarborgen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.