Nieuws Antwerpen Provincie Antwerpen kende vorig jaar grootste aantal starters

Provincie Antwerpen kende vorig jaar grootste aantal starters

Provincie Antwerpen kende vorig jaar grootste aantal starters

Een recordaantal nieuwe starters vorig jaar in heel België: niet minder dan 95.081 nieuwe ondernemingen, zowel eenmanszaken als vennootschappen, werden er vorig jaar opgericht. Dat is een toename met 5,91 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De provincie Antwerpen staat met 15.643 nieuwe starters ver vooraan in de provinciale lijst van België. Met een stijging van 6,22% moet het in Vlaanderen alleen Vlaams-Brabant laten voorgaan. Deze cijfers komen uit de zevende editie van de Startersatlas van handelsinformatiekantoor Graydon en ondernemersorganisaties Unizo en UCM. 

“We zitten met een onwaarschijnlijk sterk jaar van starters. Het gaat om het grootste aantal ooit”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

Het aantal starters steeg vorig jaar in alle gewesten tot nieuwe recordniveaus. Wallonië (+6,89 pct) liet de grootste stijging optekenen, voor Vlaanderen (+5,66 pct) en Brussel (+4,50 pct). Net als in de voorgaande jaren werden de meeste nieuwe ondernemingen opgericht in de dienstensector en bij de vrije beroepen. Daarna volgden de bouwsector en de detailhandel.

Aan de andere kant van de balans hebben vorig jaar ook 66.621 bedrijven hun activiteiten stopgezet. Er blijft dus een netto-aangroei over van 28.460 of 2,45 procent. Twee op de drie starters in België blijken de eerste vijf jaar na oprichting te overleven, wat heel wat meer is dan in onze buurlanden. Vrije beroepers (83,4 procent) maken het meeste kans om de eerste vijf jaar te overleven, de horeca (60 pct) scoort traditioneel het slechtst.

UNIZO-topman Van Assche is erg blij met de cijfers, die volgens hem te danken zijn aan de goede conjunctuur, het verbeterde imago van ondernemerschap en een ondernemingsvriendelijk klimaat dat door de regering gecreëerd werd. “Het zal nu zaak zijn om er beleidsmatig voor te zorgen dat de motor die aangezwengeld is, blijft draaien.”
 
 
 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.