Nieuws Antwerpen Provincie Antwerpen plant vierde groepsaankoop zonnepanelen in de lente

Provincie Antwerpen plant vierde groepsaankoop zonnepanelen in de lente

Provincie Antwerpen plant vierde groepsaankoop zonnepanelen in de lente

De derde editie van de groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Antwerpen was alweer zo’n succes dat in het voorjaar 2017 een nieuwe groepsaankoop wordt gelanceerd.
Dankzij de groepsaankoop kunnen de deelnemers gemiddeld 26,2% goedkoper zonnepanelen plaatsen bij de drie installateurs die uiteindelijk via aanbesteding uit de bus kwamen.
Die zonnepanelen worden nu volop geïnstalleerd en alles moet tegen 1 augustus 2017 afgerond zijn.

De derde editie klokte af op 3 500 installaties, 50 000 geplaatste panelen – dat zijn in het totaal 13 voetbalvelden -, een vermogen in MWH van 13,00 en een verwachte opbrengst in kWh van 11.700.000. Op een zonnige dag kan één zonnepaneel al snel 1 kWh opleveren.

“Je kunt maar beter in zonnepanelen op je dak investeren dan je centen op de bank te laten staan”, zegt Inga Verhaert, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen bevoegd voor de beleidsdomeinen energie, onderwijs, jeugd, communicatie en ICT én tevens initiatiefneemster van de groepsaankopen zonnepanelen.

Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en EOS Oostende stelde de Provincie Antwerpen een kwaliteitscharter met negen kwaliteitseisen op waaraan al de groepsaankopen zonnepanelen moesten voldoen, een standaard enig in zijn soort in Vlaanderen.

Aan de vierde editie van de groepsaankoop voor zonnepanelen kunnen ook bedrijven deelnemen. Dat was bij vorige edities ook al het geval, maar is misschien minder geweten. Voorwaarde is dat de aanvraag het vermogen van 10 kWh niet overschrijdt, anders spreken we niet meer over een ‘kleine installatie’ en moet de netbeheerder een netstudie uitvoeren.
De Provincie Antwerpen zal in het voorjaar diverse info-avonden over het hele grondgebied organiseren. De veiling zal begin augustus plaats vinden.

“Antwerpen is koploper in deze aangelegenheid, net zoals dit het geval was met de groepsaankoop voor stroom en gas waarmee we begonnen in 2010. Dergelijke groepsaankopen geven een intense impuls aan de markt. In het kwaliteitscharter staat onder meer gestipuleerd welk minimum opbrengstvermogen de installateurs moeten garanderen, aan welke kwaliteitsvereisten de zonnepanelen moeten voldoen, wanneer de controles dienen te gebeuren, enz. Bij de vierde editie zal dat niet minder zijn”, zegt gedeputeerde Inga Verhaert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.