bouwwerf

Recordaantal faillissementen in bouw: Bouwunie pleit voor belastingvoordeel

Tijdens de eerste twee maanden van het jaar ging een recordaantal bouwbedrijven failliet in Belgiƫ. Om de sector te ondersteunen, pleit Bouwunie voor een belastingvoordeel voor mensen die bouwen of verbouwen. Dat zegt de organisatie voor Vlaamse zelfstandigen en kmo's uit de bouwsector vrijdag.

Uit cijfers van handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe blijkt dat in januari en februari 442 bouwbedrijven failliet verklaard werden in België. Dat zijn er een vijfde meer dan het vorige record voor de eerste twee maanden van een jaar, uit 2018.

Lees ook: 617 Vlaamse bedrijven failliet in februari, bouw alweer het zwaarst getroffen

Volgens Bouwunie heeft de sector het zwaar door de fors gestegen hypothecaire rente, de aanhoudende hoge bouwmateriaalprijzen en de loonindexatie van 2023. "Als we niet opletten, zitten we in hetzelfde scenario als in de periode 2012-2017", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Toen verloor de bouwsector 20.000 mensen in de nasleep van de financiële en bankencrisis." Ook nu zit het aantal ontslagen in de bouw volgens hem in stijgende lijn.

Belastingvoordeel 

Bouwunie dringt daarom bij de verschillende regeringen aan op steunmaatregelen en subsidies. Zelf stelt ze een belastingvoordeel voor. "Maak 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar van het belastbaar inkomen, met een plafond van 7.000 euro per jaar of 9.000 euro bij energiebesparende uitgaven", klinkt het. "Particulieren zouden zo een belastingbesparing kunnen realiseren tot 3.500 euro voor gewone investeringen en tot 4.500 euro voor energiebesparende uitgaven, per jaar dat dit belastingvoordeel geldt."

Bouwunie hoopt dat met zo'n maatregel "de neerwaartse spiraal" in de sector op korte termijn doorbroken kan worden, "zodat we zicht hebben op een beter bouwondernemersklimaat in de tweede jaarhelft van 2024"