Verkeersopstopping file verkeer

Recordfiles kostten economie vorig jaar ruim 5 miljard euro

Het tijdverlies, het extra brandstofverbruik en de bijkomende uitstoot van files in België hebben in 2023 ruim 5 miljard euro gekost. Dat is een stijging van 4 procent tegenover 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Belgian Mobility Dashboard.

Oktober en november waren de maanden met de hoogste kosten, respectievelijk 552 miljoen en 513 miljoen euro. De kosten lagen het laagst in zomermaand juli (271 miljoen euro). Personenwagens waren goed voor 42 procent van de kosten. Lichte en zware vrachtwagens vertegenwoordigden respectievelijk 23 en 35 procent.

Uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat er nooit meer files stonden dan in 2023. Vooral in november waren de files uitzonderlijk zwaar, stelde Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum op X (het vroegere Twitter). Ook voor de maanden maart, april, mei en juli werd een recordhoeveelheid file genoteerd.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en sectorfederatie Febiac berekenen elke maand hoeveel de files kosten. De cijfers worden steeds gepubliceerd via het Belgian Mobility Dashboard.