Nieuws Antwerpen Remeha zorgt voor duurzame verwarming in Edegemse woonwijk Minerve

Remeha zorgt voor duurzame verwarming in Edegemse woonwijk Minerve

Remeha zorgt voor duurzame verwarming in Edegemse woonwijk Minerve

Remeha, fabrikant en ontwikkelaar van innovatieve klimaatbeheersingsoplossingen uit Wommelgem, zorgt voor de verwarming en het bereiden van het sanitaire warm water in de nieuwe woonwijk Minerve. Het woonproject van het Gentse Revive, waar duurzaamheid en collectiviteit centraal staan, situeert zich op een oude site van Agfa-Gevaert in Edegem, en zal plaats bieden aan meer dan 300 woningen en appartementen.

Het Minerve-project is een van de eerste woonwijken in België die aangesloten is op het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd. Je kan het vergelijken met de centrale verwarming in een woning waar een warmtebron, bijvoorbeeld de cv-ketel, de verschillende ruimtes verwarmd via radiatoren of vloerverwarming en ook nog eens voor warm water zorgt. De warmtebron is dan restwarmte afkomstig van nabijgelegen industrie en de wooneenheden zijn dan het afgiftestation.

In dit geval is de industriële restwarmte die in het Minerve-project wordt gebruikt afkomstig van de nabijgelegen Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel. De ongebruikte restwarmte uit schouwen wordt opgevangen en via een ondergronds net naar de nieuwe woonwijk getransporteerd. Die restwarmte zal dan voor zowel de verwarming als het opwarmen van sanitair water zorgen.

“De verwarming in de bouwsector is aan een ware revolutie bezig”, vertelt Carlos Meire, segment manager Remeha Commercial & New Build. “Enerzijds zijn huizen steeds beter geïsoleerd waardoor er minder warmtevraag is. Daarnaast zien we steeds meer verschuivingen naar collectiviteiten waarbij alternatieve en innovatieve technologieën een meerwaarde bieden. Bij het Minerve-project is dat door te werken met een warmtenet, maar evengoed investeren we in collectieve systemen op basis van waterstof, zoals het appartementencomplex in het Nederlandse Rozenburg.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.