Na zes jaar sluiten Daniëlla en Iwan de deuren van hun restaurant. Foto: vw Na zes jaar sluiten Daniëlla en Iwan de deuren van hun restaurant. Foto: vw

Restaurant Napoleonshoeve moet deuren sluiten door stijgende kosten, uitbaters openen nieuwe zaak Notariaat

Iwan Hoes (50) en Daniëlla Verachtert (51) verwennen zaterdag 30 oktober voor de laatste keer hun klanten in brasserie-restaurant Napoleonshoeve. De horecazaak gaat dicht. Iwan en Daniëlla openen op 3 november wel een nieuwe zaak in Kasterlee.

“Zes jaar hebben wij hier het beste van onszelf gegeven”, vertelt Iwan Hoes. “Het is met pijn in het hart dat we sluiten. In dit prachtig gebouw, een monument, hebben wij onze ziel gestoken. Maar de buitenissige uitgaven doen ons de das op. De twee coronajaren zonder inkomsten betekenden al een ferme streep door de rekening. Daarbij zijn de energiekosten fel gestegen. We betalen al een hoge huurprijs voor het gebouw. Daar is de hoge indexering bijgekomen en de loonkost is met 11% gestegen.”

“We waren uiteindelijk voor bijna niets meer aan het werken. Van de buffer die we de eerste jaren opbouwden, hebben we al een stuk moeten gebruiken om rond te komen. En aan mezelf heb ik de laatste drie maanden geen loon meer uitbetaald. Dan moet je realistisch zijn.”

Daniëlla is de chef-kok, Iwan doet de zaal. “En zoals bij iedereen is ook de inhoud van onze winkelkar fors gestegen”, vult Daniëlla aan.

Foto: vw
Foto: vw

Kasterlee

“Nu huren we een prachtig pand in Kasterlee met dezelfde mogelijkheden. Het is een oude prachtige notariswoning aan de Geelsebaan met veel passage en toch midden in het groen. We gaan er ongeveer hetzelfde menu aanbieden en mikken weer op speciale, soms weinig bekende stukken vlees van het rund. Onze zaak zal er Notariaat heten. We betalen er 4.000 euro minder per maand. We wonen zelf in Geel en zijn nu in 10 minuten in onze zaak. Naar Wuustwezel is het voor ons steeds 45 minuten rijden.”

De Napoleonshoeve wordt in culinaire middens hoog gewaardeerd. Iwan en Daniëlle openden hun zaak in 2017 en al in 2018 kregen ze een 12 op 20 van Gault&Millau. Ieder jaar kregen ze dezelfde score en dit jaar, in 2023, stegen ze zelfs naar 13 op 20. Daarbij werd Daniëlle genomineerd als Lady Chef of The Year, een nominatie waar ze erg fier op is.

“Toch gaan er traantjes vloeien”, besluit Iwan. “Hier zijn vriendschappen ontstaan. Bij meerdere gezinnen zagen we de kinderen in zes jaar groeien naar grote jongelingen. We zitten nu emotioneel tussen verdriet en vreugde door het afscheid, maar ook wegens de nieuwe vooruitzichten die we nu hebben.”

Het paar kijkt toch terug op die zes jaar. “We zijn onze klanten dankbaar die ons erdoor sleurden tijdens de coronaperiode door gebruik te maken van de gerechten in take away. We hadden een trouw en aangenaam publiek. We kregen uit diverse hoeken steun, zoals van het lokaal bestuur. We zullen Wuustwezel missen, maar Kasterlee is niet zo ver. We hopen daar onze huidige klanten nog eens te verwelkomen. Want ze kunnen er heerlijk wandelen en fietsen.”