Walter van Meer en Bart Daelemans van restaurant Nonna. Foto JAA Walter van Meer en Bart Daelemans van restaurant Nonna. Foto JAA

Restaurant Nonna in Wijnegem heropent als Brasserie Nanno

Goed nieuws voor de ruim honderd bewoners van Annonicaden in het centrum van Wijnegem. Zij kunnen opnieuw terecht in de mooie horecazaak op het gelijkvloers van het Costermans-zorgwoonproject waar ze een assistentiewoning betrekken. “Maar ook wie niet in één van de 89 assistentiewoningen woont, is meer dan welkom”, gooien de nieuwe uitbaters Walter van Meer en Bart Daelemans de deuren wijd open van wat voortaan Nanno heet.

Sinds 2016 wonen in Annonciaden, pal in het centrum van Wijnegem, ruim honderd 65-plussers die nog voldoende fit en bij de les zijn om zelfstandig te wonen, maar wat graag gebruikmaken van het uitgebreide zorgpakket dat beheersinstantie Cos.Care biedt aan haar bewoners, vanaf 50 euro per dag. Flats staan er nooit lang leeg. Dat zegt genoeg over de service en familiale sfeer die er hangt.

Ter Vennen

Dit najaar maakte de Annonciaden-gemeenschap zich even zorgen over de dagelijkse maaltijden. De uitbaters van hun huisrestaurant Nonna, prachtig ingericht als hotellobby op het gelijkvloers en uitkomend op de binnentuin, kozen immers voor een andere uitdaging. “We vonden in Walter en Bart de ideale mensen om hen snel af te lossen. Het hart van deze voorziening klopt weer, met dank aan Luc Hannes van De Kroon die ons linkte”, zegt David Costermans.

De twee ervaren horecavrienden baten met Ter Vennen nu al ruim twee jaar nog een andere zaak uit in Wijnegem: Ter Vennen aan de Merksemsebaan. “Na een moeilijke start, in de nasleep van corona, hebben de mensen de weg naar onze zaak gevonden. Het draait nu zo goed dat het begon te kriebelen om liefst in de buurt een tweede horecagelegenheid onder handen te nemen. De kans om het vroegere Nonna onder onze vleugels te nemen, hebben we niet laten liggen. We willen dit restaurant met een goede reputatie nog laagdrempeliger maken”, gidsen Bart en Walter ons door hun Nanno.

Niet duur

‘Lekker eten hoeft niet duur te zijn’. Zo luidt één van de slogans waarmee de nieuwe uitbaters uitpakken. Wie de kaart onder ogen krijgt, merkt al gauw dat die lokroep wordt waargemaakt. De klassiekers worden er aan recordprijzen bereid. Een steak voor 31 euro, vol au vent voor 22,5 euro en Vlaamse stoverij voor 24 euro. Zelden zoveel gerechten onder de dertig euro bij elkaar gezien als op de Nanno-kaart. Ook drie van de huiswijnen (fles) blijven onder die grens.

“Onze keuken blijft ’s avonds open. Maar spring gerust ’s middags al binnen voor een lunch, pannenkoek of een andere zoetigheid”, nodigen Bart en Walter uit. “Maak het gezellig aan onze open haard. Ruimte zat. Dat is één van onze troeven en natuurlijk het uitzicht op de fraaie binnentuin met Maria-grot; één van de best bewaarde geheimen van Wijnegem. Zelfs in de herfst en in de winter is dit een ware openbaring en zó rustig. Dankzij de doorsteek op de Turnhoutsebaan naar de dokterspraktijk liggen we ook vlakbij de wekelijkse vrijdagmarkt.”

De twee nieuwe chefs hebben er zin in. Hun eerste gasten die sinds de heropening op 1 november over de vloer kwamen, klinken allemaal enthousiast. “Dat ze terugkeren, is het beste bewijs dat we goed bezig zijn. Dat doet ons en ons team plezier”, lacht Walter, die vele jaren horeca op de teller heeft staan.

Twee letters

We onthullen tot slot het ‘geheim’ achter de naamsverandering. “We wilden natuurlijk graag onze stempel drukken, maar denken ook aan de kosten. Waarom dan niet gewoon de ‘a’ en de ‘o’ van plaats wisselen? Zo kon alvast de in grote letters gegoten naam bij het terras blijven staan. We moesten slechts twee letters op een andere plaats zetten”, lachen Bart en Walter. Het typeert de nuchterheid en vindingrijkheid van deze horecatandem.