Essen Vinçotteplein 5 Foto: Sarah Van den Elsken

Restaurant van dEUS-violist heropent met nieuw concept: “Ik wil een minidorp in Borgerhout waar je kan eten, drinken, dansen en cultuur opsnuiven”

Essen, het restaurant van dEUS-violist Klaas Janzoons op het Vinçotteplein, was een paar maanden gesloten, maar is nu weer helemaal terug. Inclusief een nieuwe kok en een al even nieuw concept, waarbij fingerfood en beleving centraal staan. “Hier proef je de wereld van heel Borgerhout."

Streetfood

Restaurant Essen opende in 2021 de deuren. Hun Frans-Belgische keuken was meteen een groot succes, maar deze zomer moesten ze noodgedwongen sluiten. “Wegens personeelsgebrek, iets waar de horeca tegenwoordig wel vaker last van heeft”, vertelt Klaas Janszoons. “Ik wilde nadien niet opnieuw hetzelfde doen en dus bedacht ik een ander concept.”

Daarhoort ook een nieuwe kok bij. Tim Bleys, die eerder al actief was in Minigolf Beatrijs op Linkeroever. “In de winter zijn die gesloten en dus komt hij hier nu zijn ding doen.” Naast de klassieke schotels die al op de kaart stonden, staat voortaan ook streetfood centraal. “Een mix van hapjes en volwaardige schotels die je naar eigen goesting kan combineren. Je eet wat je zelf wilt, gaande van een volledig diner tot een drankje met een paar tapa’s. Of iets daar tussenin.”

Klaas Janszoons. Foto: Sarah Van den Elsken

In de mate van het mogelijke wordt er met lokale en seizoensgebonden producten gewerkt. “Mijn echtgenote Caroline werkt zelf bij een boer en neemt de groenten rechtstreeks van het veld naar Essen. Diversiteit staat centraal want hier proef je de wereld van heel Borgerhout.”

Team Essen: Tim Bleys, Caroline Coenen en Klaas Janszoons. Foto: Mischa Bludts

Kraakpanden

Verder wil Klaas ook inzetten op beleving. “Het klassieke restaurantgegeven wordt deel van een ruimer, dynamisch concept. Denk maar aan extraatjes zoals een brunch op zondag, met een concert of een dj-set. Of een tentoonstelling. En misschien doen we wel eens iets in combinatie met de Pekfabriek. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

De violist van dEUS heeft namelijk al een bescheiden imperium in Borgerhout opgebouwd. Zo is er naast Essen café Plaza Real op de Kattenberg en vlak daarnaast de Pekfabriek, waar regelmatig optredens, theatervoorstellingen en workshops worden georganiseerd. “Mijn idee is om een soort minidorp tot stand te brengen waar je kan eten, drinken en dansen, met daarnaast ook cultuur in de ruimste zin van het woord.”

“Ik kwam tijdens de tours van dEUS op plekken zoals Berlijn, Hamburg en Ljubljana waar kraakpanden ongeveer dezelfde functie vervulden. Maar omdat die illegaal waren, verdwenen ze uiteindelijk. Dat geldt trouwens ook voor Antwerpen. Denk maar aan Scheld’Apen en Onder Stroom, dat recent de deuren moest sluiten. Maar ik kon deze panden zelf kopen en zo, zonder risico, hetzelfde doen: creatieve zielen samenbrengen, gaande van een kok over een kunstenaar tot een muzikant.”

Nieuwe kok Tim Bleys. Foto: Sarah Van den Elsken

Hasselback squatch

Het fraaie interieur van Essen blijft hetzelfde: “Oorspronkelijk was dat een installatie van kunstenaar Philip Metten, dat toepasselijk genoeg ‘Essen’ heette. Het werk werd uiteindelijk in het restaurant verwerkt. Dat sluit perfect aan op mijn filosofie: dingen moeten niet statisch, maar altijd in beweging zijn.”

Marie en Thomas. Foto: Sarah Van den Elsken

Marie en Thomas wonen op de Turnhoutsebaan en zijn een van de eerste klanten. “We hebben al twee voorgerechtjes gegeten. Spruitjes in een krokant korstje met een sausje en een compote van mandarijn. We zijn alvast benieuwd naar het vervolg. En dat ze hier met lokale producten werken in plaats van alles te importeren of in te vriezen, is zeker een pluspunt. We komen hier keigraag en Klaas brengt met zijn aanpak de hele buurt samen.”

Wat is ten slotte de favoriet van Klaas Janszoons op de nieuwe kaart? “Dat is een moeilijke. Wild staat nu op het menu, maar als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor de hasselback squatch, pompoen op de grill. Die is echt waanzinnig lekker.”