Nieuws Antwerpen Restaurant Vintage uit Kontich verliest na één jaar Michelinster

Restaurant Vintage uit Kontich verliest na één jaar Michelinster

Chef Ruben Christiaens, die de zaak vier maanden geleden verliet. — © if Chef Ruben Christiaens, die de zaak vier maanden geleden verliet. — © if

Restaurant Vintage uit Kontich verliest na één jaar Michelinster

KONTICH – Geen Vintage op de voorstelling van de nieuwe Michelingids deze namiddag: het restaurant uit Kontich is na één jaar zijn ster weer kwijt. Nog opvallender is het nieuws dat de zaak maanden geleden in alle stilte afscheid nam van Ruben Christiaens, die Michelin vorig jaar nog uitriep tot Beste Jonge Chef van het Jaar. Volgens hoofdinspecteur van Michelin Werner Loens ligt die chefwissel aan de oorzaak.

Wanneer we Ruben Christiaens bellen voor een reactie op het verlies van zijn ster, krijgen we een onverwacht antwoord. De 26-jarige Hallenaar is in Japan, op uitnodiging van een bevriende chef. “Ik ben vier maanden geleden vertrokken bij Vintage”, laat hij weten. “Dat heb ik gemeld aan Michelin, maar bij Vintage zelf heeft men dit niet verder gecommuniceerd.”

Sinds zijn vertrek verbleef Christiaens in Zuid-Amerika en nu dus in Japan. Hij werkt aan een nieuw culinair project waar hij nog niets over wil prijsgeven. Ook de reden voor zijn vertrek bij Vintage houdt hij liever voor zich.

Het contrast met de uitreiking van vorig jaar, toen Vintage naast een ster ook de titel van ‘Beste Jonge Chef van het Jaar’ mocht vieren, kan niet groter zijn. Voor zaakvoerder Steven Wullaert komt het sterrenverlies als een donderslag bij heldere hemel. “Na het vertrek van Ruben hebben we onze stijl gewoon doorgetrokken. Souschef Florian Vanderhoeven heeft tijdelijk overgenomen als chef.”

LEES OOK. Ruben Christiaens was op school geen hoogvlieger maar heeft vandaag een Michelinster

Wullaert heeft naar eigen zeggen geen toelichting gekregen van Michelin. “Mogelijk nemen we zelf contact op voor meer informatie. Wij gaan in ieder geval gewoon verder blijven werken. Of we onze ster volgend jaar terugkrijgen, hangt af van de mensen van Michelin.”

Michelin: “We blijven langsgaan”

Na de ceremonie in Bergen gaf hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin aan onze krant al enige toelichting. “Het is nog maar een paar keer voorgevallen in mijn carrière dat we een ster al na één jaar moeten afnemen, maar als het nodig is, dan moeten we het doen”, zegt de hoofdinspecteur.

“Dat wil niet zeggen dat we ons vorig jaar vergist hebben, want toen waren we inderdaad heel tevreden. Maar we hebben die ster aan een bepaalde chef gegeven. En chef Ruben Christiaens is vier maanden geleden uit de zaak vertrokken. We zijn bij zijn souschef die het over had genomen gaan eten, maar we merkten een verschil in niveau qua techniciteit, product en smaak. Daarom konden we de ster niet aanhouden.”

Steven Wullaert en Ruben Christiaens in 2021. — © Jeroen Hanselaer
Steven Wullaert en Ruben Christiaens in 2021. — © Jeroen Hanselaer

Dat wil niet zeggen dat Vintage nu niet meer voor een ster in aanmerking komt. “We gaan regelmatig in de zaak blijven langsgaan en zullen ook de nieuwe chef blijven volgen. Als we hem dan opnieuw een ster geven, dan is dat veel mooier dan dat hij de ster gewoon zou erven van zijn voorganger.”

LEES OOK. Twee Antwerpse restaurants krijgen Michelinster, Wout Bru is opnieuw sterrenchef

Het wegvallen van de ster past volgens Loens in een moderne manier van werken, waarbij een ster sneller kan afgenomen of gegeven worden. “Wij willen de consument informatie geven die correct is. De mensen willen weten waar het nu goed eten is en waar het nu een ster waard is. Toen ik inspecteur was in de jaren negentig duurde het soms vier of vijf jaar vooraleer we iets wijzigden. Nu spelen we sneller op de bal, in de twee richtingen. Dat kan nu ook flexibeler omdat we geen papieren gids meer uitgeven.”

Ster kwijt na dertig jaar

Waar Vintage al na één jaar de febegeerde ster kwijt is, gebeurde dat bij Eyckerhof in Bornem na dertig jaar, nota bene enkele maanden voordat hij met pensioen gaat en hij de zaak gaat doorgeven aan zijn schoonzoon. “Als we tijdens onze bezoeken foutjes merken, dan kunnen we dat niet zomaar laten passeren, ook al is dat moeilijk. Maar die beslissing neemt niet weg dat Eyckerhof nog steeds een topzaak is en dat de chef een enorme staat van dienst heeft waar hij enorm fier op mag zijn. De chef heeft veel voor de gastronomie betekend, alle respect daarvoor. We wisten trouwens niet dat hij deze zomer de fakkel zou doorgeven, daar heeft het dus niets mee te maken”, duidt hoofdinspecteur Werner Loens.

LEES OOK. Restaurant Eyckerhof verliest ster na dertig jaar, net voor pensioen van chef

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.