Xavier Rombouts toont minister Caroline Genez ongebrande koffiebonen. Foto JW Xavier Rombouts toont minister Caroline Genez ongebrande koffiebonen. Foto JW

Rombouts koffie krijgt bezoek van minister Caroline Genez tijdens fairtradeweek

Precies een jaar geleden lanceerde Rombouts hun Virunga-koffie. Het gaat om een honderd procent Arabica-koffie waarvoor federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) dinsdagmiddag aan de Antwerpsesteenweg het bedrijf een bezoekje bracht om de smaak en het verhaal erachter te ontdekken.

Koffie Rombouts bevestigt al vele jaren zijn engagement voor eerlijke handel. Het begon allemaal in de jaren 90 na een persoonlijke ontmoeting met Frans van der Hoff, oprichter van het Max Havelaar-label. Sindsdien brengt het Belgische koffiemerk ook Fairtrade-producten op de markt.

“Door de ondersteuning van lokale coöperaties bieden we de plaatselijke bevolking eerlijk werk op de koffieplantages”, zegt gedelegeerd bestuurder Xavier Rombouts. “Hierdoor zijn stroperij en ontbossing geen noodzaak om te overleven en stimuleren we ter plaatse de economische ontwikkeling.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Xavier Rombouts toont minister Caroline Genez de koffiebonen
Xavier Rombouts toont minister Caroline Genez de koffiebonen. Foto: JW

Zo ontstond ook de samenwerking met Coopade en Cookkanz, twee koffiecoöperaties gelegen in het Virunga National Park in Noord-Kivu, Congo. De vruchtbare bodem aldaar leent zich uitstekend tot de teelt van koffiebonen van hoge kwaliteit. Maar de regio wordt evengoed gekenmerkt door conflicten en extreme armoede.

Beide coöperaties werden in 2019 geselecteerd in het kader van het coachingprogramma van Enabel’s TDC. Coaches gaan gedurende een periode van drie jaar ter plaatse om samen met de producenten te werken aan hun marketing en businessplan zodat de coöperaties beter de markt kunnen betreden.

(De tekst gaat verder onder de foto)

 

Caroline Genez bezoekt Rombouts koffie.
Aan het einde van haar bezoek trakteert Xavier Rombouts de minister een kopje koffie. Foto: JW

Omzet en prijs verdubbeld

Bij zowel Cookkanz als Coopade werkte de TDC-coach samen met de producenten aan de kostprijsberekening en aan het verbeteren van hun marktkennis. Cookkanz verkreeg het certificaat Fairtrade en verruimde zijn aanbod koffietypes. Coopade kreeg financiële steun voor de verjonging van hun koffiebomen. Ondertussen wisten beide coöperaties zowel de omzet als de prijs voor de boeren te verdubbelen.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez zegt trots te zijn op deze realisatie. “Met onze Belgische ontwikkelingssamenwerking slagen we er in om coöperaties te versterken zodat ze volwaardige partners zijn in een product van hoge kwaliteit dat hier in België wordt gemaakt. Met dit voorbeeld gebeurt dit in een sector die heel belangrijk is in een regio die constant wordt geteisterd door conflicten.”