Nieuws Antwerpen Ronny Leten stapt op als CEO van Atlas Copco

Ronny Leten stapt op als CEO van Atlas Copco

Ronny Leten stapt op als CEO van Atlas Copco

Ronny Leten, de CEO van Atlas Copco, stapt na acht jaar op als topman van het Zweedse bedrijf. Meteen kondigt de compressorenbouwer, die een vestiging heeft in Wilrijk , een reorganisatie aan. Zo wordt het bedrijf met 40.000 werknemers in twee gesplitst: er komt een afdeling die de naam Atlas Copco zal behouden, met als activiteiten de bouw van compressoren. Deze multinational heeft een omzet van 7,8 miljard euro. Een nieuw bedrijf focust op mijnbouwtechnieken en bouwmachines (omzet 2,9 miljard euro). Beide bedrijven zullen op de beurs noteren.

In die transformatie neemt de Zweedse multinational na acht jaar afscheid van zijn CEO, de 60-jarige Belg Ronnie Leten. Zijn opvolger wordt de Zweed Mats Rahmström.

In het perscommuniqué luidt het dat Leten zelf om zijn ontslag heeft gevraagd. Leten werkte 32 jaar bij de Zweedse multinational, de laatste acht jaar als CEO. In 2013 werd hij manager van het jaar.

De voorzitter van de raad van bestuur Hans Straberg bedankt Leten voor de ‘fantastische ontwikkeling’ van Atlas Copco tijdens zijn jaren als CEO. ‘De groep is sterker dan ooit met een uitgebreide klantenfocus en sterke dienstenbusiness in elke sector. Bovendien heeft Atlas Copco met vacuümpompen uitgebreid naar een compleet nieuw domein.

Leten stapt eind april ook uit Atlas Copco’s raad van bestuur.

De Belg keert Zweden niet helemaal de rug toe. Drie jaar geleden werd Leten voorzitter van de Zweedse fabrikant van huishoudtoestellen Electrolux, een bedrijf met zowat 60.000 werknemers. Daar kwam hij terecht via de Wallenbergs, een puissant rijke Zweedse familie. De Wallenbergs hebben een groot belang in zowel Atlas Copco als Electrolux.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.