Rubberfabriek in Zwijndrecht volledig in Saudische handen

ZWIJNDRECHT/LILLO/KALLO - Lanxess, met vestigingen in Lillo en Kallo, heeft op de laatste dag van 2018 de verkoop van zijn resterende 50 procent belang in het rubberbedrijf Arlanxeo, met vestiging in Zwijndrecht, aan Saudi Aramco afgerond. De Saudi's betalen daarvoor ongeveer 1,4 miljard euro.

Arlanxeo werd op 1 april 2016 opgericht als een joint venture van Lanxess en Saudi Aramco. Het bedrijf met hoofdkantoor in het Nederlandse Maastricht had in 2017 een omzet van ongeveer 3,2 miljard euro en stelt ongeveer 3.800 mensen tewerk in 20 productievestigingen in negen landen. Het bedrijf produceert hoogwaardig rubber voor gebruik in bijvoorbeeld de auto- en bandenindustrie, de bouwsector en de olie- en gasindustrie.

In augustus 2018 kondigde het speciaalchemiebedrijf Lanxess aan zijn belang te willen overdragen aan Saudi Aramco. Alle relevante antitrustautoriteiten hebben de aangekondigde transactie goedgekeurd. "De overdracht van de activiteiten met synthetisch rubber naar de joint venture Arlanxeo vormde de basis voor de strategische heroriëntatie van Lanxess. Sindsdien hebben we ons onder andere met diverse overnames gericht op groei in de markten voor speciale chemicaliën", staat te lezen in een persbericht van Lanxess.

Lanxess is een leider op het gebied van speciaalchemie en had in 2017 een omzet van 9,7 miljard euro. De onderneming telt momenteel zowat 15.500 personeelsleden in 33 landen, waarvan 950 in België. Lanxess heeft in het Antwerpse havengebied twee vestigingen, waar rubberchemicaliën en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. In Lillo worden caprolactam en polyamide gefabriceerd en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd.