Nieuws Antwerpen Ruwe diamanthandel trekt voorzichtig aan

Ruwe diamanthandel trekt voorzichtig aan

Ruwe diamanthandel trekt voorzichtig aan

diamantjes2015 was een moeilijk jaar voor de wereldwijde diamanthandel. De slechte economische situatie zorgde ervoor dat de vraag naar diamant wereldwijd terugviel. Ook Antwerpen, het grootste handelscentrum in diamant ter wereld, kreeg klappen. De handelscijfers van februari laten voor het eerst een kentering zien. De handel in diamant trekt voorzichtig terug aan, heeft het AWDC (Antwerp World Diamond Center) vastgesteld.

In en om de Hovenierstraat maken nogal wat mensen zich zorgen. De diamantsector loopt allesbehalve goed. In de onderscheiden beursgebouwen staan veel kantoren leeg, nogal wat diamantairs laten het afweten. Toch zijn er voorzichtig positieve signalen.

Afgelopen maand werd voor een totale waarde van 5,1 miljard dollar diamant uit- en ingevoerd van en naar Antwerpen. Goed voor 25 miljoen karaat aan ruwe en geslepen diamanten. In vergelijking met februari 2015 is een stijging van 38% vastgesteld in gewicht of 4,5% in waarde. In dezelfde periode vorig jaar werd in het totaal 18,3 miljoen karaat aan diamanten verhandeld voor een totale waarde van 4,8 miljard dollar.

Wanneer de cijfers van februari vergeleken worden met januari van dit jaar is duidelijk dat vooral de handel in ruwe diamant een kentering doormaakt. De invoer van ruwe diamanten nam in februari 82% toe in waarde en 106% in volume. In totaal werd in februari 12 miljoen karaat ruwe diamant geïmporteerd voor een totale waarde van 1,3 miljard US dollar.

Rusland blijft de belangrijkste leverancier van ruwe diamant, met zo’n 33% van alle ruwe diamanten die in februari werden ingevoerd. In waarde vertegenwoordigt Rusland zelfs 36% van alle ruwe diamanten die Antwerpen binnenkomen. Meer bepaald gaat het om 4,25 miljoen karaat aan ruwe diamant, goed voor een totale waarde van 435 miljoen US dollar.

Het feit dat de handel in ruwe diamant de voorbije maand zo fors is gestegen, lijkt erop te wijzen dat de handel opnieuw op gang komt. Het is echter te vroeg om te zeggen dat de wereldwijde diamanthandel opnieuw kan ademhalen. Dat zal pas de komende maanden duidelijk worden.

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) coördineert en vertegenwoordigt officieel de Antwerpse diamantsector, wereldleider in de diamanthandel. In die rol promoot AWDC de gehele diamantsector in binnen- en buitenland en wordt AWDC ook internationaal erkend als ontmoetingsplaats, woordvoerder en bemiddelaar voor de gehele Belgische diamantgemeenschap.

84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.