Nieuws Antwerpen Saint-Gobain viert 350ste verjaardag

Saint-Gobain viert 350ste verjaardag

Saint-Gobain viert 350ste verjaardag

gyprocDe bouwmaterialengroep Saint-Gobain viert dit jaar zijn 350ste (!) verjaardag. Het is daarmee een van de oudste bedrijven ter wereld. Met Gyproc (Kallo), Isover, Saint-Gobain Glass (Kontich), Glassolutions en Weber heeft de Franse groep ook verscheidene vestigingen in het Antwerpse. De Belgische dochteronderneming van Saint-Gobain schonk naar aanleiding van de 350ste verjaardag 25.000 euro aan SOS Kinderdorpen.

Saint-Gobain werd opgericht in 1665 (!). In opdracht van de Franse zonnekoning Louis XIV werd in de omgeving van Parijs een bedrijfje opgezet dat spiegels ging aanmaken voor rijke Franse families. Vanuit de glassector is het Franse bedrijf in de loop van de jaren gediversifieerd naar verscheidene nevenbedrijven in de bouwsector. De systematische overnamepolitiek heeft ook verscheidene uitlopers gekend in het Antwerpse.

SOS Kinderdorpen is een internationale organisatie die in meer dan 130 landen projecten leidt voor kinderen in een kwetsbare gezins- of maatschappelijke situatie. Ook in België organiseert SOS Kinderdorpen een aantal projecten voor kinderen en jongeren uit een kansarme omgeving of in een moeilijke gezinssituatie. Centraal staat de doelstelling om kinderen een omgeving te bieden waar ze veilig kunnen opgroeien.

Deze doelstelling ligt helemaal in lijn met één van de mission statements van de groep: ‘een thuis voor iedereen.’ Als groep engageert Saint-Gobain zich namelijk om een woning voor iedereen mogelijk te maken door materialen te ontwikkelen, aangepast aan lokale markten en behoeften. Via de in 2008 opgerichte stichting ‘Fondation Saint-Gobain Initiatives’ bijvoorbeeld creëert het bedrijf beroepskansen voor jongeren en ondersteunt en stimuleert het sociale woon- en energiezorgprojecten.

De voorbije jaren steunde Saint-Gobain al verschillende projecten van SOS Kinderdorpen, o.m. via de Music For Life-actie en via het leveren van de isolatie- en luchtdichtingsmaterialen voor de renovatie van een woning voor gezinsbegeleiding. Dit jaar zamelde het personeel van de vijf bedrijven die deel uitmaken van de Saint-Gobain-groep (speelgoed in voor de kinderen die door SOS Kinderdorpen worden begeleid. Bovendien schonk elk bedrijf een som van 5.000 euro aan de organisatie. De cheque van in totaal 25.000 euro werd overhandigd op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. De overhandiging ging door in een project van SOS Kinderdorpen in Bande (Marche en Famenne).

Saint Govain tekende in 2013 voor een omzet van pakweg 42 miljard euro. De groep stelt 180.000 mensen tewerk. Daarvan zo’n 1000 in België. Het concern telt zo’n 20 Belgische vestigingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.