Voedselbanken_sandra_bekkari

Sandra Bekkari achter de schermen bij de Voedselbanken

ANTWERPEN/MORTSEL - Tijdens een bezoek aan de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout, gelegen in Mortsel, en vzw Moeders voor Moeders ging ambassadrice Sandra Bekkari de werking van de Voedselbanken na, alsook de weg die voedseloverschotten afleggen. In provincie Antwerpen alleen al werd vorig jaar 1.436 ton voedselhulp verdeeld.

De Voedselbanken zijn vooral bekend door hun inzamelacties bij de supermarkten. Hun voornaamste taak is echter de logistieke organisatie van de kosteloze bedeling van voedsel aan mensen die het moeilijk hebben. In de eerste helft van dit jaar werden op maandbasis zo’n 170.000 mensen geholpen met voedselhulp, dat is een stijging van 6,6% tegenover vorig jaar.

Op nationaal niveau coördineert de Belgische Federatie van Voedselbanken. Zij zorgt voor de opslag en verdeling in bulk van de producten aan de negen regionale Voedselbanken. De regionale Voedselbank is verantwoordelijk voor opslag, beheer en verdeling van de producten aan verenigingen in de eigen regio. Daarnaast organiseren ze regionale fondsenwerving en staan ze in contact met lokale overheden. Zo ontvangt de regionale Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout tijdens de wekelijkse verdeling op donderdag in Mortsel gemiddeld 60 lokale verenigingen. Die lokale verenigingen zorgen op hun beurt voor de verdeling van de producten aan de mensen. Moeders voor Moeders is zo’n lokale vereniging.

In de regio Antwerpen-Mechelen-Turnhout werden vorig jaar gemiddeld op maandbasis 25.862 mensen geholpen.

Duizenden vrijwilligers

De Voedselbanken staan in voor 80 tot 85% van de totale voedselbedeling in België, maar dat betekent niet dat ze alles zelf doen. 305 vrijwilligers fungeren als logistieke draaischijf van de Voedselbanken. De verdeling naar de rechthebbenden gebeurt via 623 lokale aangesloten verenigingen en dankzij de inzet van nog eens duizenden andere vrijwilligers.