Nieuws Antwerpen Saoedisch bedrijf ERS krijgt uitstel om plasticrecyclageproject te realiseren.

Saoedisch bedrijf ERS krijgt uitstel om plasticrecyclageproject te realiseren.

Saoedisch bedrijf ERS krijgt uitstel om plasticrecyclageproject te realiseren.

Het Saoedische afvalbedrijf Energy Recovery Systems (ERS) dat in de Antwerpse haven een fabriek wil bouwen voor de verwerking van plastic afval heeft van het Antwerps havenbestuur een nieuwe deadline gekregen om het project toch nog een kans te geven. Een vorige deadline had ERS niet gehaald.

Het havenbestuur had als eis gesteld dat ERS tegen eind januari een Belgische vennootschap zou oprichten. Dat is niet gebeurd. Om de Saoedi’s de kans te geven hun project toch nog uit te voeren hebben ze van het Havenbedrijf uitstel gekregen tot acht mei om de volgende stap te zetten. De oprichting van een vennootschap naar Belgisch recht is één van de voorwaarden die het havenbedrijf stelt voor de realisatie van de geplande fabriek.

Die fabriek zou op de voormalige Opel-site worden gebouwd. Het gaat om een bedrijf waar plastic afval tot grondstoffen voor de chemie en de meststoffenindustrie zal worden gerecycleerd. Het gaat om een investering van 3,7 miljard euro, goed voor 900 jobs.

ERS heeft sinds vorig jaar een optie op de voormalige Opel-site in de Antwerpse haven. Om een concessie te krijgen voor zijn waste-to-chemicalsfabriek moet het tegen de zomer een haalbaarheidsstudie voorleggen, staat in een mededeling van het Antwerpse havenbedrijf. “De komende twee maanden moet het dossier ernstig verstevigd worden”, zo oordeelde de raad van bestuur van het havenbedrijf.

In de politieke wereld en bij milieuorganisaties bestaat er grote twijfel over het project. De fabriek zou volgens hen jaarlijks miljoenen tonnen CO2 uitstoten. Zr vragen zich af of deze fabriek, die niet-recycleerbaar plasticafval gaat vergassen, wel een goed voorbeeld is van een milieuvriendelijk industrieel project.

Hoe dan ook wordt de datum van 2020 die aanvankelijk was vooropgezet voor de opening niet haalbaar. Zelfs als ERS een concessie krijgt is het wachten op de nodige bouw- en milieuvergunningen. Dat zal minstens twee jaar in beslag nemen. Daarna duurt het nog eens drie jaar om de fabriek te bouwen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.