Nieuws Antwerpen Saoedische investering in Antwerpse haven gaat niet door.

Saoedische investering in Antwerpse haven gaat niet door.

Saoedische investering in Antwerpse haven gaat niet door.

De fabriek voor de verwerking van afval tot chemische producten die het Saoedische bedrijf Energy Recovery Systems (ERS) zou bouwen in de Antwerpse haven komt er niet. Het bedrijf heeft laten weten dat het de deadline die de Antwerpse haven had opgelegd om te kunnen starten niet kan halen. De haven had de Churchill site, waar de voormalige Opelfabrieken staan, gereserveerd voor het project. In een mededeling heeft het Havenbedrijf laten weten dat de optie die ERS vorig jaar kreeg op de Churchill site vervalt. Er wordt nu via een internationale marktbevraging een nieuwe investeerder gezocht.

Het leek er aanvankelijk nochtans erg veelbelovend uit te zien. Twee jaar geleden kwam ERS met het plan om in Antwerpen een fabriek te bouwen voor de productie van groene ammoniak en groene ureum (kunstmest). Het zou een investering zijn van 3,7 miljard waarbij 900 voltijdse banen zouden worden gecreëerd. Het project zou bovendien helemaal passen in het idee van circulaire economie want de grondstof zou uit afval bestaan.

Het klonk allemaal mooi maar de Antwerpse haven wilde toch een aantal garanties, dus werden er deadlines afgesproken. De Saoedi’s moesten ook een Belgische vennootschap oprichten. Aan deze voorwaarden werd niet voldaan. Uiteindelijk liet ERS op 17 april weten dat het de timing niet zou halen.

Het havenbedrijf laat meteen ook weten dat de Opel-bedrijfsruimtes zullen worden gesloopt, aangezien de voormalige fabrieksgebouwen op deze site al geruime tijd leeg staan en daardoor een ideale trekpleister vormen voor vandalisme, diefstallen en inbraken. Als alles volgens plan verloopt, zal eind dit jaar gestart worden met de sloopwerken die ongeveer een jaar in beslag zullen nemen.

Officieel zegt ERS dat het blijft geloven in het ERS-project en het plan verder zal ontwikkelen. Als het zover is zal de Antwerpse haven beslissen of het daar nog ergens een plaats krijgt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.