Nieuws Antwerpen Saudi's landen in Zwijndrecht

Saudi's landen in Zwijndrecht

Saudi's landen in Zwijndrecht

arlanxeoHet chemiebedrijf Lanxess en Saudi Aramco hebben met “Arlanxeo” een nieuwe joint venture in de markt gezet. Arlanxeo wordt een producent van synthetisch rubber. De fabriek van Lanxess in Zwijndrecht, Lanxess Rubber wordt als butylproducent mee in die joint venture ingebracht. De nieuwe naam en het logo combineren elementen uit de namen en de logo’s van beide partners. Het logo wordt vervolledigd met de beschrijving “Performance Elastomers” om het productgamma van de nieuwe onderneming te belichten.

Alle bevoegde kartelinstanties hebben ondertussen hun goedkeuring gegeven. Daarmee kan Arlanxeo op 1 april e.k. van start gaan.

“Arlanxeo wordt een sterke onderneming van twee sterke partners, wat wordt weergegeven in de nieuwe naam”, stelt Matthias Zachter, voorzitter van de raad van bestuur van Lanxess en toekomstig voorzitter van de toezichtsraad van Arlanxeo.. “We zullen Arlanxeo als een nieuwe en onafhankelijke speler in de wereldwijde markt voor synthetisch rubber zetten. En we zijn overtuigd dat Arlanxeo in de rubberwereld een sterk merk zal worden”.

“Onder zijn nieuwe naam zal Arlanxeo verder bouwen op de klantenfocus, de erkenning en de reputatie van zowel Saudi Aramco als Lanxess , waar beide partners heel fier op zijn”, zegt Abdulrahman Al-Wuhaib, senior vice president downstream bij Saudi Aramco.

Op 22 september 2015 ondertekenden Lanxess en Saudi Aramco een akkoord voor de oprichting van een 50/50 joint venture voor de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en verdeling van synthetisch rubber. Synthetisch rubber wordt gebruikt in de wereldwijde bandenindustrie, de fabricatie van auto-onderdelen en een wijde waaier andere toepassingen.

Arlanxeo krijgt zijn hoofdzetel in Nederland. De partners kiezen binnenkort het managementteam dat de joint venture zal leiden. Elke partner krijgt een gelijkwaardige vertegenwoordiging in het bestuur van de onderneming. De CEO wordt aangeduid door Lanxess, de CFO door Saudi Aramco.

“Met deze joint venture van ’s werelds grootste fabrikant van synthetisch rubber en ’s werelds grootste geïntegreerde energiebedrijf hebben wij de fundamenten gelegd voor een duurzame en positieve ontwikkeling van Arlanxeo ”, aldus Matthias Zachert. “Dit is een win-win voor zowel onze klanten als voor de werknemers van Arlanxeo. We kijken uit naar de start van dit veelbelovend nieuwe partnerschap”.

Lanxess is als chemiebedrijf een toonaangevende producent van speciaalchemie. De Duitse groep realiseerde in 2014 een omzet van 8,0 miljard euro en telt momenteel circa 16.300 personeelsleden in 29 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van Lanxess is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten.

Lanxess runt in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij Lanxess in Lillo wordt caprolactam en polyamide gemaakt. In Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.

België is met ruim 1.200 werknemers en vijf fabrieken één van de belangrijkste productieplaatsen binnen de groep.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.