Schrijnwerkerij Alinhout leeft van maatwerk

koentjetoch

Het is enkele jaren moeilijk geweest maar Alinhout staat er weer. Koen Boon en zijn partner Rita Feyen runnen in Antwerpen een gespecialiseerde schrijnwerkerij. Ze maken mouluren, kroonlijsten en chambranten aan, ze restaureren meubels, doen aan draai- en freeswerk en verwerken massief hout tot halffabrikaten en kleine meubels. Alinhout doet tevens aan meubelrestauratie.

De crisis was ook bij Alinhout merkbaar. Het ging al die jaren minder vanzelfsprekend. Vandaag draait de KMO weer op volle toeren. De bestellingen komen vlot binnen.

Alinhout is aan zijn derde generatie toe. Het bedrijf van grootvader Van Dommelen is al sinds 1939 op de markt en werkte onverstoorbaar verder. Koen Boon en Rita Feyen namen het bedrijf in 2009 over. Ook de informatica en het internet werden in dit opzicht mee opgenomen in de bedrijfscultuur. Alinhout heeft onlangs een vernieuwde website gelanceerd.

De sterke marktpositie van het bedrijf heeft kennelijk veel te maken met de ambachtelijke authenticiteit die Alinhout nog altijd uitstraalt. Het bedrijf kreeg daarom enkele tijd terug overigens het HIB-label. HIB staat voor Handmade in Belgium. Vandaag komen er bestellingen tot ver uit het buitenland. Zelfs uit Hongkong. Alinhout kan tot 2500 standaardproducten aanbieden maar 90% van het werk bestaat nog altijd uit gekwalificeerd maatwerk.

"Wij maken alles naar model en naar tekening van de opdrachtgevers," zegt Rita Feyen. "Onze klanten zijn voor 60% professionals en voor 40% particulieren. Wanneer er dakranden of mouluren in oude herenhuizen moeten hersteld worden weten de klanten ons te vinden. "

Alinhout stelt vijf mensen tewerk.