Seefbier 2 Foto: Antwerpse Brouw Compagnie.

Seefbier in de top 5 van ‘Het product Made in Antwerpen’: “De Seefhoek werd naar ons bier vernoemd”

Seefbier, het bekende bier waarnaar de wijk Seefhoek werd vernoemd, is een van de vijf genomineerden en maakt kans op de titel 'Het Product Made in Antwerpen'. Het bier wordt gebrouwen in de Antwerpse Brouw Compagnie. Johan Van Dyck, oprichter van de brouwerij, is super fier en vertelt graag wat meer over het historische bier. Stemmen kan je nog via deze link tot en met 15 november.

Vertel, wat voor een bedrijf is de Antwerpse Brouw Compagnie?

"Met de Antwerpse Brouw Compagnie heeft Antwerpen sinds 2011 terug een eigen onafhankelijke brouwerij die in handen is van bierliefhebbers. De brouwerij wordt gesteund door een duizendtal crowdfunders. Op deze manier schrijven we samen een nieuw hoofdstuk in de Antwerpse bier- en brouwgeschiedenis."

"Onze nieuwe brouwerij bevat de laatste technologie. Deze combineren we met traditionele brouwmethodes en een open brouwersgeest. We besteden ook veel aandacht aan het milieuvriendelijk produceren van onze bieren. Van 100% groene stroom, tot warmteopwekking uit brouwdamp en maximale inzet op herbruikbaarheid."

De meesten zullen Seefbier wel kennen. Voor diegenen die er nog nooit van hebben gehoord: wat is Seefbier?

"Het is een troebel blond bier met een kruidige smaak en een alcoholpercentage van 6,5%. Het is een historisch bier van onze voorvaders dat vandaag meer dan ooit terug springlevend is."

Lees ook: Seefbier haalt gouden medaille binnnen op World Beer Cup in Nashville

Waar wordt het product geproduceerd?

"Ons Seefbier wordt gebrouwen in de Antwerpse Brouw Compagnie in centrum Antwerpen, op het Eilandje."

Hoe is dit product of idee tot stand gekomen?

"Dit stukje Antwerps erfgoed werd vroeger gebrouwen door meer dan 100 brouwerijen in en rond Antwerpen. Nadat het begin 20ste eeuw verdwenen was, onder andere als gevolg van WOI, dreigde het bier verloren te gaan. We hebben het oorspronkelijke recept na drie jaar research teruggevonden en het bier terug tot leven gebracht."

Waarom zetten jullie specifiek dit product in de kijker?

"Het bier kreeg ondertussen reeds negen keer een gouden medaille en werd al bekroond op internationale wedstrijden. Hiermee zet Seefbier, het bier van onze Antwerpse voorvaderen, onze stad trots terug op de bier-wereldkaart."

Wie zijn de voornaamste kopers van jullie product?

"Jongeren en ouderen, bierliefhebbers uit Antwerpen en tot ver daarbuiten. Ook in Nederland zijn ze niet alleen gek van onze stad, maar ook van ons bier. Zelfs in Japan kan je in sommige zaken Seefbier van het vat drinken. Net zoals in Zuid-Korea, Kazachstan en Zwitserland. Je zal wel even moeten zoeken, maar het bier van onze stad is er zeker aanwezig."

Waarom moeten lezers op jullie stemmen?

"Je geeft steun aan een lokaal team, mensen uit jouw buurt die samen een uniek verhaal schrijven. Een verhaal van passie een doorzetting, van plezier en trots. Een verhaal met een gezamenlijke droom en missie. Ons bier werd ooit zo populair dat de wijk Seefhoek zelfs er zelfs naar werd vernoemd. Wie kan dat nog zeggen?"

Via deze link kun je jouw stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met 15 november.