Foto: JAA

Shauni zweert Rapunzel-vlechten af en opent ‘speel-winkel’: “Hier hoeven kinderen geen rolletje te spelen”

SCHOTEN - Shauni Rau (29) heeft er na een jaartje proefdraaien hard over nagedacht en is eruit. “Ik keer niet terug naar het theater maar ga door met deze rol, die me op het lijf geschreven is. Met ‘Gewoon een Mama’, de winkel die dit weekend opent, wil ik duurzaam speelgoed promoten dat de creativiteit en zelfstandigheid van jonge kindjes stimuleert”, aldus de jonge moeder die sommigen nog kennen als Rapunzel.

Als het sprookjespersonage met de lange vlechten stond Shauni Rau in 2017 nog in de Stadsschouwburg in Rapunzel, de musical, met positieve recensies tot gevolg. Die hoofdrol kwam er na een geslaagde passage in The Voice.

Het moederschap heeft de musicalartieste uit Schoten veranderd. Stralen doet ze nog altijd, maar zingen gebeurt voortaan alleen nog onder de douche of op de fiets, wanneer ze haar zoontjes Aiden (3,5) en Nova (2) naar de Burgemeester Marnixschool voert.

28.000 volgers

Zoals de meeste kinderen, eisen ook de bengels van Shauni en haar levenspartner Seppe de aandacht op. “Om ons nu en dan toch wat rust te gunnen, ben ik al tijdens de coronalockdown allerlei spelletjes gaan bedenken: leuk, veilig en als het even kon ook leerrijk.” Zo groeide op Instagram Gewoon een Mama. Intussen heeft Shauni online 28.000 volgers.

 

 

Van pop-up naar permanente winkel

Een jaar geleden kreeg Gewoon een Mama een fysiek contactpunt toen Shauni de kans kreeg om de winkelruimte waar vroeger Standaard Boekhandel zat, in te palmen als pop-up. Na een rustige start, trok ook de ‘echte’ winkel geleidelijk aan, wat nu leidt tot een doorstart en officiële opening. De gelijknamige winkel Gewoon een Mama is dus een blijver in de Paalstraat.

“Sommige bezoekers en jonge ouders noemen dit al een speel-winkel. Dat zegt het helemaal eigenlijk”, vindt Shauni. “Mama’s, papa’s, grootouders,.. kunnen hier zonder stress winkelen terwijl hun kindjes zich als proefkonijntjes amuseren met de vele materialen die permanent speelklaar staan en waar ze uitdrukkelijk wel mogen aankomen. Zo krijg je ineens een idee wat je kindje leuk vindt en vermijd je onnodige aankopen.”

Vooral zintuigprikkelende en open-einde-spellen staan centraal in het aanbod. “Zintuiglijk spel stimuleert vaak de fijne motoriek, creativiteit en probleemoplossend denken. Onze speelrijst is daar een bekend voorbeeld van”, toont Shauni de muur met een enorme verscheidenheid aan korrels waarmee kinderen eeuwig zoet lijken te blijven.

 

 

Workshops en feestjes

“Open einde speelgoed is speelgoed zonder vast doel”, vervolgt Shauni. “Dit soort speelgoed kan meestal jaren gebruikt worden en zal kinderen stimuleren om zelf hun fantasie te gebruiken. Het sluit mooi aan bij de ontwikkelingsfase waarin het kind op dat moment zit. Onze doelgroep zijn kinderen tot zes jaar oud. “

In Gewoon een Mama zullen regelmatig leuke speelmomenten, workshops, lezingen en zelfs feestjes plaatsvinden. “Zo wordt dit een kleine gemeenschap van gelijkgestemde ouders met dezelfde noden”, hoopt Shauni. “Tijdens ons openingsweekend zal er op vrijdag een échte fee in de winkel te vinden zijn. Zaterdag kunnen de kindjes en hun begeleiders hier terecht voor kindergrime tussen 14 en 17u. Op zondag kan je tussen 14 en 15u op de foto met de prinsessen Anna en Elsa.

Paalstraat 49 in Schoten. Openingsweekend op 26, 27 en 28 mei met allerlei activiteiten. Openingsuren ma t.e.m. zaterdag 10-17u. gewooneenmama.be